Az anyatej összetétele és az anya táplálkozása – van összefüggés?

Van összefüggés az anyatej összetétele és az anya táplálkozása között? – Ma még nem gyakran teszik fel a szoptató anyák a kérdést, hogy van-e összefüggés a tápanyagok anyatejbeli koncentrációja és az anya táplálkozása között. Leginkább, a ’mit nem lehet enni szoptatáskor’, és a ’mik a tiltott ételek szoptatáskor’ kérdések merülnek fel. Nem helyesen.

Az vagy, amit megeszel

Volt egy felmérés, amire közel 700-an válaszoltatok. Ebben a válaszadók 97%-a tartotta fontosnak, hogy az anyáknak a szoptatási időszak alatt is egészségesen táplálkozzanak.

No, de miért is fontos ez? Egyáltalán mennyire fontos, hisz mi is felnőttünk úgy, hogy az anyukáink nem számoltak kalóriákat és nem nézték az ételekben az allergén összetevőket.

Igen. De, azóta sokat változott a világ. Már nem anyu meg a nagyi főztje az egyetlen ételforrásunk. Még ha próbáljuk elkerülni is, akkor is sokszor kerül az asztalra bolti, félkész anyagból készített étel. Egyre többet tudunk a betegségekről, miért alakulnak ki és hogyan előzhetjük azokat meg. Akkor miért is ne tennénk ellenük?!

A szoptatós anya étrendje azért fontos, mert az újszülött csecsemőknek az anyatej az egyetlen, kizárólagos tápanyagforrásuk. Egy rendkívül intenzív fejlődési szakaszban vannak, amikor pedig rendkívül fontos, hogy a megfelelő tápanyagok a megfelelő időben (fejlődési szakaszban) és megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljanak!

A mondás azt tartja „Az vagy, amit megeszel”, de ezt ebben az összefüggésben úgy is mondhatjuk „Te az vagy, amit megeszel, a babád pedig az lesz, amit te megeszel”.

Mindez az anyatej révén.

Akkor most mi van?!

Most azt gondolod: „De a múltkor azt mondták, hogy attól hogy szoptatok mindent ehetek?! És butaság az, hogy nem ehetek káposztát, mert ettől nem lesz hasfájós a babám? Akkor most mi van?!

A kérdés jogos! Hisz számos vélemény és tévhit kering a szoptató anyák táplálkozására vonatkozóan és sajnos sokszor a „szakemberek”, orvosok is tévesen informálják a frissen sült anyukákat.

A lényeg: NEM TILTÓLISTA van, hanem habzsi-dőzsi! Vagyis ne azt nézd, hogy mit nem ehetsz, ha szoptatsz, hanem azt, hogy mi az igazán tápláló, vitamin dús és abból egyél minél változatosabban. Ez jó neked is és a babának is.

Ez ennyire egyszerű lenne?!

Alapvetően igen, csak azt kell tudni, hogy mi az az igazán tápláló ÉS, hogy egy szoptató anyának mire is van szüksége ÉS, hogy mi az összefüggés az anyatej összetétele és az anya táplálkozása között.

Mivel ez egy jelenleg is kutatott tudományos terület, sajnos ezen a téren sok szakember sincs a kellő tudás birtokában. Ami nem gond, csak akkor nem mondjanak olyat, hogy hagyd el a B meg a K meg a DZS, meg a többi betűs ételeket!

Elég a kérdésekből, lássuk a válaszokat!

Tehát három kérdésre kell választ találnunk:

mik a tápláló ételek,

mire van szüksége a szoptató anyának, és

mi az összefüggés az anya táplálkozása és az anyatej (az újszülött csecsemők kizárólagos tápanyagforrásának) összetétele között.

Az első kettőre a korábbi írásaimban találsz választ. Ez utóbbi témát boncolgatnánk itt.

Az anyatej összetétele

Az anyatej az emlőmirigy által termelt igen komplex összetételű biológiai folyadék. A tej tápanyagai három forrásból származnak: az anya étrendjéből, az anya tápanyagraktáraiból és az anya védőanyag termeléséből. Három nagy csoportba sorolhatjuk az anyatejben lévő tápanyagokat.

Makrotápanyagokat tartalmaz – ezek a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék.

A mikrotápanyagok közé soroljuk a vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek anyatejbeli koncentrációja folyamatosan változik a szoptatási időszak hosszával, az újszülött igényeihez igazodva.

A makro- és mikrotápanyagok mellett, megszámlálhatatlanul sokféle védő hatású anyagot is tartalmaz, mint a laktoferrin, oligoszaharidok, növekedést segítő anyagok, hormonok, stb. (1).

Mi befolyásolja az anyatej összetételét

Az anyatej összetétele folyamatosan változik egy szoptatáson belül, a nap folyamán, a szoptatási időszak során, és anyánként és populációnként is változik. E mellett befolyásolja az anya genetikája, a környezeti tényezők, mint pl. fertőzések, az anya életmódja, beleértve a táplálkozási szokásait is.

A makrotápanyagok (vagyis a fehérje, szénhidrát és zsír) mennyisége az anyatejben viszonylag stabil, de függ az anya testtömeg-indexétől (BMI), fehérje fogyasztásától, a szülések számától, a menstruáció visszatértétől, és a szoptatási gyakoriságtól (2).

Az anyatej összetételét számos faktor befolyásolja; többek között:

a szoptatási időszak hossza,

szoptatás gyakorisága,

koraszülött-e a csecsemő,

faji hovatartozás,

dohányzás, stressz, alkoholfogyasztás, fertőzés,

testtömeg összetétel és a testtömeg index (BMI),

korábbi étkezési szokások,

az anya szoptatás alatti táplálkozása (1, 2)

Melyik tápanyag függ az anya táplálkozásától

Egyre több vizsgálat folyik az anyatej összetétele és az anya táplálkozásának kapcsolatáról, és egyre tisztább kép kezd kialakulni erről az összefüggésről. Mivel mondhatjuk, hogy egy új kutatási terület, még nem minden részlet tisztázott és egyértelmű, ezért nem minden érintett fél (értsd ez alatt orvosok, védőnők, és szoptatási tanácsadók, és persze az anyukák) tudja a hogy mennyi az annyi.

Itt bemutatom neked, hogy mi is a tudomány jelenlegi állása. Mi is az, ami átmegy az anyatejbe – tápanyag szinten.

Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy óvatosan fogalmazzak, mert az anyukák nem fogják érteni amit mondok. Ők azt hiszik, ha kelkáposztát esznek, akkor a pici baba is kelkáposztát eszik! Nem, nem fognak kelkáposztát enni a kicsik, hanem pl. a kelkáposztában lévő A-vitamin fogják az anya tejcsijén keresztül megkapni. Amire nagyon-nagyon szükségük van!

No, hogy ne húzzam az időt, meg a karakterek számát, már csak egy dolgot kell tisztáznunk.

 

Vannak olyan tápanyagok, amiknek az anyatejbeli koncentrációja függ az anya táplálkozásától és életvitelétől, és van amelyeknek, nem függ a mennyisége az anya táplálkozásától.

 

Azok az anyagok, amik nem közvetlenül az anya ételeiből kerül az anyatejbe, azok az anya tápanyagraktáraiból származnak. Jó példa erre a kálcium. Ha kell, akkor az anya csontjaiból veszi ki a szervezet, hogy a baba fejlődése szempontjából megfelelő mennyiség legyen a tejben .

 

Ezért az egészséges táplálkozás ebben az időszakban kettős célt szolgál: az anya tápanyagraktárainak kiürülésének megakadályozása, feltöltése, ÉS az újszülött számára minden tápanyag biztosítása.

 

Tápanyagok az anyatejben és az anya táplálkozása

Az egyszerűség kedvéért, hívjuk ezeket I-es és II-es csoportba tartozó tápanyagoknak.

I-es csoport – FÜGG az anya táplálkozásától – vagyis ha nem eszel eleget belőle, akkor, az nem megfelelő mennyiségben lesz az anyatejben, és a pici nem fog eleget kapni belőle. Hiányállapot léphet fel.

II-es csoport NEM FÜGG az anya táplálkozásától – vagyis ehetsz annyit, amennyit csak akarsz, az bizony nem lesz több a tejcsiben, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva (biológiailag szabályozott a mennyisége).

De persze kicsit árnyaltabb a valóság. Vannak olyanok is, amik egy kicsit ide – egy kicsit oda tartoznak. Ezek koncentrációja részben függ az anya táplálkozásától – vagyis csak bizonyos feltételek, vagy hiányállapotok esetén van összefüggés (3).

A makrotápanyagok mennyisége nem, de összetétele függ az anya táplálkozásától, vagyis, hogy milyen aminosavak (a fehérjék építőkövei) és milyen zsírok (jók, rosszak, omega-e, omega-6, stb.) vannak benne már függ attól hogy te a szoptatási időszak előtt és közben hogyan táplálkoztál.

I-es csoportba tartozó (FÜGGŐ) tápanyagok:

B1-vitamin

B2- vitamin

B6- vitamin

B12- vitamin

Kolin

C-vitamin*

A-vitamin*

D-vitamin*

Jód

Szelén

Aminosavak összetétel (nem a mennyisége)

Zsírsav összetétel (nem a mennyisége)

II-es csoportba tartozó (NEM FÜGGŐ) tápanyagok:

E-vitamin*

K-vitamin*

Folát

Vas

Réz

Cink

Kálcium*

Magnézium

Szénhidrátok

A *-al jelölt tápanyagok esetén bizonyos körülmények esetén van csak összefüggés a bevitt mennyiség és az anyatej tápanyagtartalma között. Ha például az anya eleve tápanyaghiányos volt, akkor a tápanyag dús egészséges étkezés megemeli az anyatejbeli koncentrációt. De olyan eset is van, amikor csak külön, étrendkiegészítő formájában bevíve van összefüggés, vagy csak a tápanyag egy adott kémiai formája esetén (1, 34).

Mint említettem, a kutatások még folynak ezen a téren, de az már egyértelmű, hogy összefüggés van az anya táplálkozása és az anyatej tápanyag összetétele között .

Összefoglalva

Nem a szoptatás alatt tiltott ételek listájára van szükséged, hanem igazán tápláló, tápanyag dús ételekre, hogy fedezd a szoptatás alatt megnövekedett vitamin és ásványi anyag szükségleted.

Jó tisztában lenni azzal, hogy nem mindegy, hogy miből mennyit eszel, mert az anyatej összetétele nagyban függ attól, hogy te mit eszel. Mert az egészséges táplálkozás ebben az időszakban kettős célt szolgál: a tápanyagraktáraid kiürülésének megakadályozását, feltöltését, ÉS a babád számára minden tápanyag biztosítását.

Vagyis ha szoptatós étrendet keresel, ne azt kérdezd, mit NEM ehetsz szoptatás alatt, hanem, hogy melyek a TÁPANYAG DÚS, egészséges ételek, és azok közül válogass szabadon!

 

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk – oszd meg vele!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!