Keleti pácolt csirkemell – gyömbérrel és citrommal

A csirkemell, legyen az akár pácolt csirkemell, minden (de legalább is legtöbb) életmódváltó, egészséges étrendben szerepel. Magas a fehérje tartalma (hisz húsból van) és alacsony a zsírtartalma, így a diétás ételek kedvenc alapanyaga. Könnyű elkészíteni, gyorsan elkészül, no és persze finom is (vegák és vegánoknak körében nem lesz ez a poszt túl népszerű).

Mivel ehhez a recept elkészítéshez sem kell túl sok idő, a szoptatós étrendbe is könnyen beilleszthető. Ha mást nem, az alvás időben is össze lehet dobni. Ha kell akár két ütemben is elkészítheted, pácolás és zöldség darabolás reggel, aztán sütés a délelőtti játszóterezés után.

A megadott mennyiségek két főre szólnak, így ha szükséges duplázd meg azokat.

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: 20 perc

Adagok száma: 2

Diéta

Vegák és vegánok ne olvassák tovább, ez nem nekik szóló recept! Viszont tejmentes, tojásmentes, és gluténmentes diétába is beilleszthető!

Hozzávalók

  • 250 g csirkemell
  • 2 evőkanál olaj
  • ½ ujjnyi gyömbér reszelve
  • ½ citrom leve
  • 200 g vegyes zöldségkeverék ízlés szerint – darabolva
    • répa
    • petrezselyemgyökér
    • gomba
    • bébi kukorica
    • karfiol
    • lilahagyma
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • chilipaprika
  • 50 ml húsleves alaplé
  • só, bors ízlés szerint

A keleti pácolt csirkemell elkészítése igen egyszerű

Készítsd el a páclét: keverd össze a reszelt gyömbért a citrom levével és egy kanál olajjal. Majd ezzel kend be a közepes nagyságú darabokra vágott csirkemell falatkákat. Hadd állni, kb. egy fél órát, de ha van időd akár tovább is pácolódhat.

Serpenyőben süsd arany barnára. Ha kész vedd ki a serpenyőből és tegyél egy kis olajat a serpenyőbe. A szójaszósszal párold roppanósan puhára a feldarabolt zöldségeket (lila-hagymát még ne tedd bele).

Add hozzá a csirkemell darabokat és nagyobb kockákra vágott lila-hagymát és szórd meg ízlés szerint chili paprikával. Öntsd fel az alaplével és párold még pár percig.

Pácolt-csirkemell

Tippek

Ha nincs otthon alaplé (nálam általában nincs), helyette készíthetsz alaplevet leveskockából. 50 ml meleg vízben oldj fel egy fél leveskockát és már kész is! Ellenőrizd a leveskocka sótartalmát! Mivel az alaplevet a végén adod hozzá, ne sózd előre az ételt.

Előre fagyasztott zöldségmixet is használhatsz. Egyszerűbb beszerezni és darabolni sem kell.

Ha szeretnéd, készíthetsz mellé még rizst köretnek, így persze már nem csak két adag lesz belőle.

Ha glutén- és/vagy tejmentesen eszel, ellenőrizd a szójaszósz összetételét!

Miért egészséges a keleti pácolt csirkemell?!

Elsősorban is nagyon jó fehérjeforrás. Másodsorban pedig sok-sok zöldséget tartalmaz. Minél több félét használsz fel annál jobb, annál többféle vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut a szervezeted!

A gyömbérnek igen magas a mangán tartalma. Ebből a nyomelemből a szoptatási időszakban 44%-kal kell többet fogyasztani, mint a terhesség előtt. És még finom is! De magnézium és kálium is jelentősebb mennyiségben van benne.

Ha bírod a csípőset és nem sajnálod ki a chili paprikát, akkor a répával együtt igen csak hozzájárulsz a napi A-vitamin beviteledhez is. Ne feledd! Ebből a vitaminból emelkedik meg legjobban a szükségleted a szoptatási időszakban; majdnem kétszeresére!

Jó étvágyat!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!