Mit-főzzek-ma-a-mélyhűtőből

Mit főzzek ma a mélyhűtőből? 5+1 dolog, ami legyen a mélyhűtőben

Pálinkát. Hangzana a jól ismert vicc alapján a válasz. De komolyra fordítva a szót, szoptató anyukaként bennünket is, vagy talán bennünket még inkább, aggaszt az a mindennapi kérdés, hogy „mit főzzek ma?” Bennem sokszor kétségbeesetten kiabál valaki, hogy mit főzzek gyorsan, ami egészséges is és amihez minden van is otthon, mondjuk a mélyhűtőben.

A korábbi lakásunkban sajnos nem fért el, így csak pár éve van mélyhűtőnk. De imádom. Annyi fejfájástól meg tudja menteni az ember lányát, ha össze akar dobni egy egyszerű vacsorát vagy egy gyors ebédet! Nálam van néhány fix dolog, amit mindig tartok otthon, arra az eshetőségre, ha épp elfejtenék venni vagy valamiért elmaradna a bevásárlás (pl. beteg gyerek mellett). Megosztom veletek is ezt a listám.

1.    Egyszerű vacsorához: kenyér

Mindig tartok otthon 1-2 zacskó szeletelte kenyeret. Alapból nem szeretem az előre csomagolt, szeletelt kenyereket. DE, találtam olyanokat is a boltokban, amik nem csak adalékmentesek, de finomak is.

Ha épp elfogyott a kenyér otthon, csak előveszed és vagy hagyod kiengedni néhány órát szobahőmérsékleten vagy a sütőbe is felmelegítheted. De a legegyszerűbb (és kis adagokra is használható), hogy pirítóst készítesz belőle. Ha magos kenyeret választotál, akkor a megpiruló magok plusz ízt adnak a pirítósnak.

Persze ne a semmi tápanyagot tartalmazó fehér toast kenyeret válaszd! Válasz teljes kiőrlésű, rozs vagy sok magvas kenyeret! Azért is érdemes otthon fagyasztott kenyeret tartani, mert szoptató anyukaként sokszor nehéz eljutni a boltba, vagy egyáltalán odajutni, hogy egyél valamit. Ilyenkor a legkézenfekvőbb megoldás a szendvics. Pont ezért válasz teljes kiőrlésű vagy magos kenyeret, hisz a gabonafélék az egyik legjobb forrásai a B-vitaminoknak, amikre a szoptatási időszakban kiemelten szükséged van!

Ha nem szereted a zacskós kenyereket a sím kenyeret is felszelheted és lefagyaszthatod azt is. Ilyenkor arra figyelj, hogy ne legyenek túl vastagok a szeletek.

2.    Szuper gyors ételeknek: készétel

Választhatsz bolti kész étetek is, de persze jobb, ha a saját főztöd (vagy még jobb, ha a nagyi főztjét!) fagyasztod le. A boltik valóban igazán szuper gyors ételek, de általában ezek sótartalma nagyon magas és adalékanyagokat is szoktak tartalmazni. Persze, el kell olvasni a címkét!

De legegyszerűbb, ha olyankor amikor olyat főzöl amit fagyasztani lehet, dupla adagot készítesz és egyiket lefagyasztod. Ilyen például a fasírt. Lehet húsból készült, de lehet vegetáriánus, zöldségből készült is. De fagyaszthatod a pörköltet és akár cukkini krémlevest is. Figyelj arra, hogy a fasírt alapanyagai frissek legyenek, ne fagyasztottak – vagyis az egyszer már fagyasztott ételeket ne fagyaszd újra!

3.    Egyszerű ebédhez: félkész ételek

De nem csak készételt lehet berakni a mélyhűtőbe. Ha a főzés során valamiből túl sok készült véletlenül akkor azokat is berakhatod, persze figyelj a kiadagolásra, és hogy majd felolvasztva vagy fagyosan fogod felhasználni, hogyan tudod majd szétszedni az összefagyott ételt. Gombóc alapanyagból érdemes már elkészíteni a gombócokat és úgy fagyasztani, de főtt zöldségekből nem szükséges adagokra szedni. Bablevesbe lehet dupla adag babot rakni, majd a megfőtt bab egy részét kiszedni és lefagyasztani későbbre köretnek vagy babkrémnek.

4.    Húsos ételekhez: csirkemell

Nekem sokszor az okoz gondot, hogy mit főzzek hétvégén, amikor az egész család itthon van. A párom meg hiába kérdezem, hogy mit főzzek ma? Amit szeretnél! – hangzik a nagyon segítőkész válasz. Kösz! Persze nem csak az a kérdés, hogy mit főzzek ma, hanem az is, hogy az kellően egészséges legyen. Ilyenkor jól jönnek az ebéd ötletek. Erre tartok magamnak egy receptes könyvet a saját repertoáromból, és onnan merítek ihletet. De az mindig egy jó, gyors és mindenki által szeretet változat, ha csirke mellett sütök valami zöldség körettel. Ezzel nem lehet mellényúlni. Ezért mindig van otthon a mélyhűtőben egy-egy adag csirkemell lefagyasztva.

5.    Egészséges, gyors vacsora: gyümölcs

Az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek a gyümölcsök. Még a szoptató anyáknak is. (A leggyakoribb kérdések közé tartozik szoptató anyukák között, hogy ehet-e illetve milyen gyümölcsöt ehet?). Szerencsére a gyorsfagyasztott gyümölcs majdnem pont olyan egészséges, mint a friss, így érdemes mindig tartani otthon a mélyhűtőben. Nyáron, mikor valaminek szezonja van a szinte fillérekért lehet venni, ebből lehet eltenni őszre vagy télre, amikor vagy nem is kapható vagy csak valahonnan a világ másik feléről importált , méregdrága változata. Erre nagyon jók a bogyós gyümölcsök, amikből egy-két marékkal bármikor hozzá lehet adni egy idénygyümölcs és joghurt shake-hez, egy könnyi vacsorára vagy uzsonnára!

 

Mit-főzzek-ma-leveles-tészta
Mit főzzek ma- leveles tészta

+ 1 – A házi tündér jelölteknek: leveles tészta

Anyukaként, nem csak az anyaszerepben, meg a minden megoldó csodanő szerepben szeretnénk helytállni, de a konyhatündér érdemrendet is ki akarjuk minden nap érdemelni. No, ez nem fog menni, csak szólok! De, a párod vagy akár a hirtelen betoppant vendégeket (ne adj isten az anyósod) gyorsan el lehet kápráztatni egy friss süteménnyel. Erre csodás dolog a leveles tészta! Édesen és sósan is nagyon finom! Ha van otthon alma, akkor almás rétes, ha túró van otthon, akkor túrós batyu, ha csak lekvár, akkor lekvár egy kis gyümölccsel a mélyhűtőből – be a sütőbe és már kész is!

Persze kicsit tervezni kell, mert 2 órával felhasználás előtt érdemes kivenni a mélyhűtőből! Ha módodban áll, válasz zsír-csökkentet, változatot. Már ilyen is kapható! De ha valódi házi tündér vagy a saját készítésű leveles tésztád is fagyaszthatod!

Mire figyelj ha a mélyhűtőből főzöl!

Arra érdemes vigyázni, hogy nem minden alapanyag tűri jól a fagyasztást. Például a főtt répa nem olyan roppanós fagyasztás után, de a bab még porhanyósabb lesz.

Korábban fagyasztott ételt ne fagyassz vissza!

Ha van, érdemes a gyorsfagyasztás, vagy extra/szuper funkciót használni a mélyhűtőn. Ez segít, hogy az étel minél gyorsabban megfagyjon; így kevésbé sérülnek a sejtek és a textúrája jobban megmarad az ételnek.

Szóval, ha ezentúl felmerül benned a kérdés, hogy mit főzzek ma csak kukkants be a mélyhűtőbe!

 

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!