étel-legyen-az-asztalon-ha-kevés-időd-van-főzni

12 praktika, hogy étel legyen az asztalon, ha kevés időd van főzni

Neked is napi dilemmát okoz, hogy milyen étel kerüljön az asztalra?! Persze gyorsan, hisz alig van fél órád, hisz délelőtt még a játszótérre is le kell menni és 3 mesekönyvet is ki kell olvasni?! 

Kisgyerekes anyukaként sok mindenre nincs ideje az embernek. Fodrászhoz járni, körmöt lakkozni, bulizni a csajokkal, vagy, hogy ne vicceskedjek: hajat mosni, fésülködni, a kezdeti időszakban valljuk be még néha fogat mosni is úri huncutságnak számít. És persze ide tartozik az ételkészítés, ami persze legyen finom, tápláló és egészséges is.

A legfinomabb és legkényelmesebb, persze ha jön a nagymama (akár anyós formájában), bevásárol, megfőz és még el is mosogat. No, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy ilyen segítsége legyen.
Mit lehet tenni, hogy mégis biztosítani tudjuk a család asztalára tápláló és egészséges ételt?
Íme 12 ötlet és praktika kisgyermekes anyukáknak a ’mit és mikor főzzek ma’ dilemmára!

1) Főzz két napra

Ha már meg kell kavarni a főzeléket mindegy, hogy 2 vagy 4 adagot kavarsz. Viszont a plusz két adag holnap pont jól fog jönni egy gyors ebédnek mikor hazajöttök a játszótérről. Lencse főzelékből másnap akár lencse fasírtot is lehet varázsolni.

2) Fagyaszd le a maradékot

Főzhetsz direkt akár 3 napra való adagot is. Annak függvényében, hogy mennyire bírjátok a monotonitást 1 vagy 2 adagot fagyassz le, így a következő héten egy-egy napra már megoldott az ebéd vagy a gyors vacsora. Nem minden kaja bírja jól a fagyasztást. Ha nem megfelelően gyorsan és hidegre fagy az étel, jégkristályok alakulnak ki benne ami roncsolja a szöveteket. Ezért folyik ki pl. a megy leve kiolvasztáskor. A zöldségek is ilyenek, de például a babnak kimondottan jót tesz ha porhanyós lesz. Használd a szuper fagyasztó gombot a mélyhűtőn, ha van ilyen!

3) Online ételrendelés

A legkevesebb időbefektetést a rendelés igényli. Ha a pénztárcád bírja és körültekintően választasz az egyre nagyobb választékból, akkor finom és egészséges ételeket is rendelhetsz. Online nagyon kényelmesen lehet intézni az ételrendelést és a fizetést is, így nem kell az apróval kínlódni. Csak azt kell kisakkozni, hogy ne pont akkor aludjon a picur, amikor a futár felcsenget! A heti menü rendeléssel időt és pénzt is spórolhatsz. Akár a szombati ebédet is megoldhatod, ha pénteken plusz adagokat rendelsz. Így több idő jut nem csak a picire, de az apával közös családi programokra is!

4) Kaja elvitelre

Ha szerencséd van, a közelben van olyan bölcsöde vagy ovi ahonnan tudsz rendelni vagy csak beeséses alapon elvitelre kérni. Jobb ilyen helyről vinni, mint egy munkahelyi menzáról vagy utcai kifőzdéből, mert a változatosságra és a só tartalomra jobban odafigyelnek (persze hacsak nem külön ételt főznek a gyerekeknek). Így nem kell azon gondolkozz, hogy mit főzzek, hisz a heti menü adott, csak azt kell eldöntsd, hogy tetszik-e az aznapi étel vagy sem.

5) Főzés csoportbontásban

Babamama klubokban szerzett új barátnőkkel, anyukákkal megbeszélhetitek, hogy felváltva főztök, egyik nap te, másik nap a másik anyuka. Így megosztva a főzésre szánt időt. Persze ehhez kell egy adag bizalom és hasonló érték és ízlésvilág; de ha sikerül összeszervezni nagyon meg tudja könnyíteni az életed.

Étel-az-asztalon-nagyi
A NAGYI mindenben segít! De mi van ha nincs épp kéznél?!
6) Esti előkészület

Nyugodtan a konyhában tevékenykedni csak akkor lehet, ha apa leköti a gyerek(ek)et vagy már alszik/alszanak. Este előre előkészítheted a másnapi ételeket. Meg tudod előre pucolni a zöldségeket, fel tudod előre darabolni, esetleg a bonyolultabb munkafolyamatok egyes elemeit is megcsinálhatod. Így másnap már „csak” össze kell rakni az alapanyagokat és kész a gyors ebéd!

7) Alapok a fagyasztóban

Amikor kicsit több időd van, és amúgy is azt csinálod az aznapi ebédhez, készíts az alapanyagokból extra előfeldolgozott adagokat és fagyaszd le őket. Rakj össze zöldségleves csomagokat, vagy borsó leves, vagy húsleves csomagot. Így amikor azon gondolkozol, mit főzzek, csak átgondolod, mi van a hűtőben és már azon sem kell izgulnod, hogy megvan-e minden alapanyag az aznapi gyors vacsorához.

8) Előkészület

Precíz emberként szeretem átlátni a dolgokat. Főzésnél előre előkészítek minden alapanyagot a pultra, így főzés közben nem kell szaladgálnom a konyha és a kamra között, időt és energiát spórolva. Nem is beszélve a gyerek által kihelyezett tereptárgyak által jelentett balesetveszély elkerüléséről!

9) Félkész ételek

Ma már minden féle étel kapható félkész változatban. Sajnos legtöbbje nem az egészséges táplálkozás mintapéldánya, de kis odafigyeléssel található egy-két jobb verzió is. Friss alapanyagokkal, zöldségekkel vagy gyümölccsel „feltúrbózva” már finom és gyors vacsora kerekedhet belőlük; pl. 3 perc alatt elkészülő gnocchi, párolt zöldségekkel, zsírszegény szósszal és friss fűszerekkel.

10) Rakott ételek

Személy szerint a nagy kedvenceim; elkészíteni is könnyű és némi kreativitással nagyon finom dolgokat lehet így kisütni. A sütési időt is figyelembe véve nem ezek a leggyorsabb ételek, de ha figyelembe vesszük, hogy nem kell folyamatosan a tűzhely mellett állni, már is időt spóroltunk! Nem kell kavargatni, csak az órát felhúzni, hogy ne felejtsd bent a sütőben, vagy a modernebb sütőt beprogramozni, hogy időben kikapcsoljon.

11) Saját receptkönyv

Legyen egy listád, vagy receptkönyved gyorsan elkészíthető ételekről, vagy mondjuk úgy a „repertoárodról”, hogy ne kelljen azon agyalni, hogy mit főzzek ma gyorsan, 30 perc alatt. Érdemes külön listát vezetni az egyes ételféleségekről, mint levesek, sültek, sütemények és felírni az elkészítéshez szükséges időt. Ide jegyzetelheted is a korábbi tapasztalatokat, hogy pl. „3 kanál só túl sok bele, legközelebb kevesebbet”. Ha csak egy papírra írod az is jó. Azt kiteheted a hűtőre vagy ha ott már sok minden van, felragaszthatod a konyhaszekrény belsejére. Így biztos mindig kéznél lesz!

12) Terv

A főzés a bevásárlással kezdődik. Lehet egy étel bármilyen egyszerű és egészséges, ha nincsenek otthon kéznél a hozzávalók. Sok időt és bosszankodást spórolhatsz, ha előre megtervezed, hogy a héten vagy az elkövetkező 3 napban mit tervezel főzni. Ezekre készítsd el a bevásárló listát, így a boltban céltudatosan (és gyorsan) tudsz már vásárolni. Használd ehhez az ingyenesen letölthető Háromnapos menütervező és bevásárló listát, (jobb egér klikk és file mentése), hogy segítsen ebben!

 Ha tetszettek az ötletek, oszd meg mással is akinek úgy gondolod szintén hasznosak lehetnek!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!