Diós-sütőtökös süti
Egy igaz Baba-Mama barát diós-sütőtökös süti! Anyukának, mert fontos anyagokat tartalmaz, amire egy szoptató és/vagy keveset alvó anyunak szüksége van. Babának, mert könnyen fogható a kézben és finom édes is. És mind emellett: könnyű elkészíteni. A receptben, ahol lehetett úgy adtam meg az adagokat, hogy gyorsan, könnyen kimérhetőek legyenek. Az előkészítés pedig minimális idő igényű legyen.
Allergének: tejmentes, de tojás- és gluténmentesen is elkészíthető!
Hozzávalók Tippek
20 dkg sütőtök … egy nagy férfi ökölnyi
25 dkg teljes kiőrlésű liszt … negyedzacskónyi
10 dkg dió … kb. kétmaroknyi
1 kávéskanálnyi szódabikarbóna … fél teáskanálnyi
1 db érett banán
4 evőkanál házi baracklekvár … legjobb, ha a nagymama készítette
2 csomag vaníliás cukor … ha nincs otthon, akkor is finom lesz!
2 db tojás … tojáspótlóval is készíthető
1,5 dl extra szűz olívaolaj … más olajjal is elkészíthető
1 teáskanál őrölt fahéj … ha nem szereted, tegyél kevesebbet bele
A kenéshez: házi baracklekvár – ízlés szerin
Elkészítés
A diót a turmixgép darálórészében a kellő finomságúra daráljuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, vaníliás cukorra, az őrölt fahéjjal és az apró darabokra vágott dióval. Ha pici babának is adod, aki még nem biztos a kemény dolgok megrágásában, inkább daráld le a diót! Jól összekeverjük!
A turmix darálójában most a nagyobb darabokra vágott meghámozott sütőtököt tesszük és finomra ledaráljuk. Nem kell pépesre.
A lisztes keverékbe beletesszük a többi hozzávalót: olívaolajat, a pépesített banánt, 2 tojást, a baracklekvárt és a sütőtököt.
Majd ismét alaposan összekeverjük a tésztát!
A masszát egy kb. 28×19 cm-es, sütőpapírral kibélelt formába (téglalap alakú jénai tál) öntjük, előmelegített sütőbe tesszük. Villanytűzhely esetén 180 C fokon, 40 – 50 percig sütjük; gázsütőnél közepes hőmérsékleten. Tűpróba javasolt! A sütőből kivéve a formában hagyjuk még pár percig, majd rácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint megkenhetjük házi baracklekvárral!
Lekvár helyett ha szeretnél valami különlegeset próbáld ki az pick-pack elkészíthető datolyakrémet, aminek az íze igazán jól harmonizál a dióval!
Miért egészséges a Diós-sütőtökös süti?!
Sütőtök nagyon gazdag béta-karotinban – attól ilyen szép a színe. Szoptató kismamáknak különösen fontos, mert az ebből képződő A-vitaminból 88%-al többet kell egy szoptató anyukának fogyasztani, mint egy nem terhes és nem szoptató anyukának. Az majdnem kétszeres mennyiség! Az anyatej A-vitamin tartalma attól függ, hogy az anya mennyi A-vitamint fogyaszt! Így, hogy elkerüld a pici babád A-vitamin hiányát (viszonylag gyakori jelenség), egyél minél több sütőtököt – mondjuk!
Teljes kiőrlésű liszt –rostokban gazdag és sok-sok B-vitamint (is) tartalmaz. Elkészíthető glutén mentesen is, akkor használjunk glutén mentes lisztet (kapható pl. Aldiban is).
Dió rendkívül egészséges, hisz a friss diónak a legmagasabb az Omega-3 zsírsav tartalma a növények közül. Amiknek számtalan egészségmegőrző hatása van, pl. gyulladás csökkentő, szív- és érrendszeri betegségek és daganatos megbetegedések megelőzésében fontos szerepe van. Figyelem: dió erősen allergizál! Kisgyerekek esetében, ha van más ismert táplálék allergia csak 2-3 éves kortól adj!
A szódabikarbóna gyakorlatilag ugyan a sütőpor, de megspórolod magadtól a sütőporszemcséken lévő tapadás gátló anyagot
Banánban sok a kálium, ami védi a szívünk. Emellett pedig kellemes édes ízt ad a süteményeknek.
Extra szűz olívaolaj nagyon jó nekünk Nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavakat (jó zsírokat) és jelentős antioxidáns hatást biztosító vegyületeket (pl. fenoloidok, A- és E-vitamin) tartalmaz.
Fahéj az egyik legerősebb antioxidáns! Daganat ellenes hatású proanthocianidin a fahéjban található meg legnagyobb mennyiségben.
Jó étvágyat!