BMI kiszámítása – elégséges ezt tudni? 3 mutató, ami még kellhet

A BMI kiszámítása az elhízás fokának megállapításához a legismertebb mértékszám.  Népszerűségének kulcsa a nagyon egyszerű és a kapott érték alapján az elhízás mértékének gyors megállapíthatósága. De elégséges-e csak erre hagyatkozni és mit lehet még figyelembe venni?

Az elhízás fokának megállapításához a legismertebb mértékszám a testtömeg index vagy más néven BMI, ami az angol body mass index elnevezésből adódik.  Egy számológéppel (telefonnal) pillanatok alatt kiszámítható a BMI így nagyon gyors infót szolgáltathat arról, hogy hol is állunk az elhízás-kövérség skáláján – ha amúgy nem éreznénk a farmerunkon vagy nem éreznénk azt, hogy a cipőfűzőnk egyre távolodik tőlünk!

No, de mi is a BMI kiszámításának módja és mit is mutat az értéke?

BMI = testtömeg [kg] / testmagasság [m]2, vagyis a kg-ban mért súlyunkat el kell osztani a méterben mért magasságunk négyzetével.

Példaképpen:

Ha valaki 85 kg és 178 cm magas arra az alábbi BMI számítás vonatkozik:

BMI példa = 85 / 1,78 *1,78 = 26,83 kg/m2

A kapott érték alapján az alábbi elhízási (vagy éppen soványsági) besorolások lehetségesek:

BMI [kg/m2]Besorolás
BMI < 19sovány
20 – 24,9normális
25-26,9túlsúly
27-29,9enyhe elhízás
30-39,9közepes elhízás
40 felettkóros elhízás

Ezek szerint a fenti példában kapott érték alapján, az illető a túlsúlyos besorolásba esik. Tehát javasolt már itt megvizsgálnia a táplálkozási és egyéb életmódbeli szokásait, hogy megelőzze az elhízás kialakulását.

A könnyű kiszámítása mellett a testtömeg indexnek hátránya is létezik. Sajnos még ma is sokan csak ennek értéke alapján ítélik meg a testképüket. Helytelenül! Hisz mint szinte mindennél itt is figyelembe kell venni az egyéni adottságokat.

A BMI kiszámításával nem kapunk infót a test zsír, izom és csont összetételéról.  E mellett nem tesz különbséget a neme között, holott testösszetételben anatómiai különbségek vannak a nők és férfiak között. Így például egy versenysportoló vagy egy testépítő esetében igencsak félrevezető értéket ad.

Milyen más módszerek léteznek még a BMI kiszámítása mellett?

Mint ahogy látjuk a BMI kiszámításával csak részinformációt kapunk, nem igazán vagyunk előbbre, fontos, hogy más mutatókat is figyelembe vegyünk, hogy szembesüljünk a valósággal. Milyen lehetőségeink vannak még a BMI kiszámítása mellett? Nézzük meg!

Broca index – testtömeg index egy változata

A BMI testtömeg index elterjedését megelőzően a Broca index volt használatban, amit-különbséget tesz a férfiak és a nők között és szintén könnyű kiszámolni és az adott egyén ideális súlyára ad javaslatot.

Férfiaknál az ideális súly = (testmagasság [cm] -100) -10%

Nőknél az ideális súly = (testmagasság [cm] -100) -15%

De mivel ez sem veszi figyelembe testösszetételt ez sem használható önmagában.

Derék/csípő hányados

A homokóra alkat nem csak esztétikai kérdés, de az orvosokat is boldoggá tudja tenni!

Mivel maga BMI kiszámítása nem ad kellően részletes információt a testösszetételről mindenképp javasolt kiegészíteni legalább a derék/csípő hányadossal.

No, de mi is ez? Ez az a szintén nagyon egyszerűen kiszámítható mutató, ami a test típus meghatározásában segít, vagyis, hogy alma vagy körte típusba tartozunk-e.

Kiszámítása a derékkörfogat cm-ben / csípőkörfogat cm-ben.

Fontos, hogy helyesen mérjük az értékeket. Álló testhelyzetben, lehetőleg éhgyomorra, normális légzés mellett, a csípőnél pedig a legnagyobb csípőkörfogatot mérjük.

Itt is külön értékek vannak férfiakra és nőkre. Férfiak esetében 1,0 nőknél pedig 0,85 feletti érték esetén beszélhetünk alma alkatról, ezen értékek alatt pedig körte típusról.  

Egészségügyi szempontból az alma típus a veszélyesebb, a körte típusú elhízás inkább csak esztétikai problémát jelent. A hasi zsírt szokták még viscerális zsírnak is hívni – ez nem sima energia raktár! Hormonokat is termel és befolyásolja a szervezet működését – sajnos rossz irányba!

Ha tehát maga a BMI értékünk és e mellett a derék/ csípőkörfogat hányadosuk is a megadott érték felett vannak mindenképpen érdemes nekiállni fogyózni, hogy a további gondokat és betegségeket megelőzzük!

Derék körfogat – a diagnosztikai érétkű mutató

A szép és jó a homokóra alak, és jó, ha a mutatónk a határérték alatt van, de a vizsgálatok alapján ezek az értékek sem diagnosztikai érétkűek még. Vagyis a BMI kiszámításával és a derék/csípő arány kiszámításával még mindig nem tudjuk egyértelműen kijelenteni, hogy az adott egyén egészséges veszélyben van-e az elhízás miatt.

De van egy szuper egyszerűen mérhető mutató, ami viszont diagnosztikai erővel bír.

Ez nem más, mint simán a derék körfogatunk. – Mondtam, hogy szuper egyszerűen számítható!

A határértékeket itt is külön van megadva férfiakra és nőkre és különböző kategóriákat ad meg a WHO a halálozáshoz köthető veszélyesség szempontjából:

normálisveszélyeskifejezetten veszélyes
<= 80 cm80 – 88 cm>= 88 cm
férfi<= 94 cm94 – 102>= 102cm

Összefoglalva

Maga a BMI kiszámítása, vagy a Broca index nem ad kellő mélységű infót a tested összetételéről. Ehhez mindenképpen kell a derék-csípő arány, de még inkább a derekad körfogatának érétke.

A WHO szerint azon értékek, amelyeknél már mindenképp be kell avatkozni és az ezekhez kapcsolódó metabolikus komplikációk kockázata azt mutatja, hogy minél nagyobb teret töltünk ki a derekunk körül annál nagyobb a kockázata, hogy valami metabolikus betegséggel kell szembenéznünk (pl. szív- és érendszerimegbetegedések vagy cukorbetegség). Valamint, hogy a derék- csípő arány emelkedett értéke is magas kockázatot jelent ezeknek a betegségek kialakulásának szempontjából.

MutatóRisztási értékA metabolikus komplikáció kockázata
Derék körfogatnők: > 80 cm
férfiak: > 94 cm
megnövekedett
Derék körfogatnők: > 88 cm
férfiak: > 102 cm
jelentősen megnövekedett
Derék-csípő aránynők: >= 0,85 cm
férfiak: >= 0,90 cm
jelentősen megnövekedett

A Nemzetközi Diabetes Szövetség is állított fel „riasztási” értékeket a derékkörfogat alapján. Az értékek megegyeznek a fent már említett értékekkel. Nők esetében a 80 cm-nél magasabb érték férfiak esetében pedig a 94 cm feletti érték esetén mindenképpen beavatkozást szükséges a cukorbetegség megelőzése érdekében!

Elő a mérleggel és főleg a mérőszalaggal! Mérjük meg magunk! Mivel ez már diagnosztikai értékű, vedd komolyan, amit látsz!

Nagy levegő – lesz ez még jobb is!

Írd fel egy füzetbe a dátumot és az értkéket, hogy később legyen mihez hasonlítanod a változást! Ami remélhetőleg pozitív lesz!

Ne a bebújható cipő legyen a megoldás a körfogatunkra!

Ha úgy érzed némi segítség is elkéne ebbe a folyamatba keress bátran!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!