gyás egészségügyi előnyei

A fogyás egészségügyi előnyei: Miért érdemes lefogyni?

A fogyás nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem számos egészségügyi előnnyel jár. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, a fogyás egészségügyi előnyeit, miért is érdemes lefogyni, és milyen pozitív egészségügyi hatásai vannak a testsúlycsökkentésnek.

A fogyás egészségügyi előnyei: energiaszint növelése

A testsúlycsökkentés hozzájárul az energiaszint növeléséhez. Először is, a felesleges súly leadásával csökken a test terhelése. A könnyebb testtömeg azt jelenti, hogy a szervezetnek kevesebb energiát kell felhasználnia a mindennapi tevékenységekhez. Ennek eredményeként több energia marad a mindennapi feladatokra, és jobban érezzük magunkat.

Az alvási szokások és az elhízás közötti összefüggés is egyre inkább felismerésre kerül az egészségügyi kutatásokban. A rövid alvási időtartam és más alvási zavarok, mint például az alvási apnoe, egyre gyakoribbak a modern társadalomban mind a gyermekek, mind a felnőttek körében.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a rövid alvásidő és más alvási problémák összefüggésben vannak az elhízással, és hosszú távon növelik az elhízás kockázatát és a testsúlygyarapodás ütemét. Azonban a kutatások alapján jelenleg, nehéz egyértelműen megállapítani, hogy vajon az alvási problémák okozzák-e az elhízást, vagy fordítva (1, 2).

A testsúlycsökkentés javíthatja az alvásminőséget, mivel a csökkent testtömeg csökkenti a légzőrendszerre nehezedő terhelést. Jobb alvásminőség hozzájárul az általános jó közérzethez és energiaszintünkhöz. Míg a rossz alvás minősége hatással lehet az étkezési szokásokra, különösen az érzelmileg motivált evésre.

Ezek mellett, a vizsgálatok alapján sajnos kimutatható, hogy egyértelmű kapcsolat van az alvásidő rövidsége és a gyermekkori és felnőtköri elhízás kockázata között, ezért elengedhetetlen megérteni ennek az összefüggésnek a természetét (3).

Jó hír, hogy a normál testsúly fenntartása csökkenti a krónikus fáradtság szindróma kockázatát (4).

Tehát, tessék este időben lefeküdni és gyorsan sokat aludni!

A fogyás egészségügyi előnyei: koleszterinszint javulása

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association, AHA) szerint az elhízás összefüggésbe hozható az egészségtelen koleszterinszinttel. De miért fontos a koleszterin? Nos, a koleszterin a vérben található zsír, és két fő típusa van: a rossz koleszterin (LDL) és a jó koleszterin (HDL).

Egy 2016-os vizsgálat során 401 túlsúlyos és elhízott felnőtt adatait elemezték, akik 2003 és 2011 között vettek részt egy súlycsökkentő programban. Az eredmények azt mutatták, hogy a 5-10 százalékos testsúlycsökkenést elért betegek szignifikánsan csökkentett a triglicerid, a teljes koleszterint és a kis sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint értékük – ami jó. Azok, akik 10%-nál többet fogytak, szignifikánsabban jobban javultak ezek az értékek a kavesebbet fogyottakhoz viszonyítva. Vagyis azok, akik többet veszítettek, még nagyobb javulást tapasztaltak.

A magasabb kockázatú betegeknél a 5-10 százalékos testsúlycsökkenés szignifikánsan csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, a triglicerideket és a teljes koleszterint. Azok, akik többet veszítettek, minden kockázati tényezőjük (kivéve az HDL-koleszterint) nagyobb mértékben javult.  Vagyis az 5-10 százalékos testsúlycsökkenés javította a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, de a nagyobb testsúlycsökkenés még hatékonyabb volt (5).

Viszont már 1-3 százalékos testsúlycsökkenés is javíthatja a HDL-szintet (6).

Csak, hogy ismételjem magam: a legkisebb változás is számít!

A fogyás egészségügyi előnyei: vérnyomás csökkenés

A magas vérnyomás komoly kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. Azonban a fogyásnak van egy nagyon jó mellékhatása: a vérnyomás csökkentése. De ne csak a mérlegen lévő számra figyelj! Fontos, hogy tudjuk, hol helyezkedik el a felesleges zsír a testünkben.

Egy 2018-as tanulmány rávilágított arra, hogy a hasi zsír, vagyis a derék körüli extra zsír különösen veszélyes lehet. Ez a zsír a belső szervek körül helyezkedik el, és a vérnyomásra kifejezetten negatív hatással van.

A vizsgálatok során 400 beteg adatait elemezték, akik közül néhányan magas vérnyomással küzdöttek. Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb fokú hipertóniával rendelkező betegek testtömegindexe (BMI) és derékbősége is magasabb volt. Az ultrahangos vizsgálatok pedig kimutatták, hogy az erek körüli és a hasüregi zsírdepók mindkettője szignifikánsan magasabb értékeket mutattak a magas kockázatú hipertóniás betegeknél. Különösen a fiatalabb korosztályban voltak hangsúlyosak ezek a különbségek (7).

Tehát nemcsak a mennyiség számít, hanem az is, hogy a rajtad lévő zsír hol helyezkedik el. Ha a derekad tájékán, akkor kimondottan fontos, hogy törődj vele és minnél előbb szabadulj meg tőle!

A fogyás egészségügyi előnyei: a mozgékonyság javulása

Az extra súly cipelése megterheli az ízületeidet. Még a minimális testsúlycsökkenés is csökkenti az ízületi fájdalmat és könnyebben mozogsz. Ez a javulás pedig arra ösztönözhet, hogy többet mozogj, ami továbbra is csökkenti a testsúlyodat és növeli a fizikai állóképességedet.

Az Arthritis Foundation szerint már 4,5 kg testsúlycsökkenés is kb. 18 kg nyomást vesz le a térdedről (8).

A testsúlycsökkentés hosszú távon is javíthatja a mozgékonyságodat. Egy 2017-es tanulmány 640 túlsúlyos vagy elhízott résztvevő adatait elemezte. Azok, akik négy év alatt legalább az eredeti súlyuk 5%-át leadták az MR vizsgálatokkal alátámaszthatóan kevésbé tapasztaltak porckárosodást, mint azok, akik nem. A porckárosodás mértékének csökkentése arányos volt a fogyás mértékével (9). Vagyis minnél többet fogytak annál jobban óvták a porcaikat!

De lényeg! Már csupán 5%-os testsúlycsökkenéssel is javulést lehet elérni! Vagyis igen is minden kis lépés (leadott kiló) számít!

A fogyás egészségügyi előnyei: a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése és kezelése

A cukorbetegség kialakulásában számos tényező szerepet játszik, de az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának vezető (!) kockázati tényezője. Ez a betegség akkor alakul ki, amikor a tested nem megfelelően reagál az inzulinra. Ennek eredményeként a vércukorszinted emelkedik, és még ellenállóbbá válsz az inzulinnal szemben – ilynekor alakul ki az inzulinrezisztencia, ami nem jó dolog.

A kutatások azt mutatják, hogy a fogyás nagy hatással lehet nem csak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, de a kezelésére is. Javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet, ami fontos a betegség megelőzésében és kezelésében.

Ha túlsúlyos vagy elhízott vagy az egészséges testsúly elérésével és megtartásával csökkentheted a betegség kialakulásának kockázatát. Az Ameriaki Szív Társaság (American Heart Association) szerint, ha magas kockázati kategóriába tartozol, a testtömeg 5-7 százalékának csökkentése 58 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát (10).

No, azért ez nem semmi! Ismét igazolódik, hogy minden kis lépés, változás, minden leadott kiló számít!

A fogyás egészségügyi előnyei: daganatok kockázatának csökkentése

A tudósok még mindig próbálják pontosan megérteni az elhízás és a rák közötti kapcsolatot.

De az Amerikai Rák Társaság adatai szerint a túlsúlyos vagy elhízott állapot növelheti bizonyos típusú daganatok kialakulásának kockázatát. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között a vastagbél-, emlő-, pajzsmirigy-, petefészek-, hasnyálmirigy- és más típusú daganatok.

Az International Agency for Research on Cancer (IARC) munkacsoportja arra a következtetésre jutott, hogy egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a magas testzsírszint növeli több daganat kialakulásának kockázatát (11).

Az alábbi táblázatban látható a megnövekedett kockázat mértéke néhány rákos betegség esetében – csak példaként, a lista sajnos jóval hosszabb.

DaganatKockázat
Méhnyálkahártya 7-szeres a súlyos elhízásban szenvedőknél
Nyelőcső-adenokarcinóma4,8-szoros a súlyos elhízásban szenvedőkné
Gyomorkártya 2-szeres az elhízottaknál
Máj 2-szeres az elhízottaknál vagy túlsúlyosakná
Vese 2-szeres az elhízottaknál vagy túlsúlyosaknál

A rossz hír, hogy azok, akiknek magasabb a testtömegindexük a rák diagnózisakor vagy akik kigyógyultak egy rákos megbetegedésből, nagyobb kockázattal rendelkeznek egy második, független rákos megbetegedés kialakulására (12).

De vajon csökkenti-e a fogyás a rák kockázatát?

A fogyás csökkenti bizonyos daganatok kockázatát. Ahogy a testsúly csökken, úgy csökken a hasnyálmirigy-, vese-, emlő- (a menopauza utáni nők esetében), méh- és májrák kockázata is.

Néhány tanulmány azt találta, hogy az elhízott emberek között csökkent a mell-, méh-, vastagbél- és prosztatarák kockázata azoknál, akik lefogytak. Egy nagy létszámú vizsgálat szerint az 5% vagy annál nagyobb testtömegcsökkentés csökkenti az elhízással összefüggő rákok, különösen a méhnyálkahártya rák kockázatát.

Míg a Women’s Health Initiative egy tanulmánya azt találta, hogy az elhízott vagy túlsúlyos nők esetében a vizsgálat kezdetén mért túlsúly után a testsúlyváltozás (akár növekedés, akár fogyás) nem volt összefüggésben a mellrák kockázatával (13).

Azonban egy másik tanulmány, amely 10 tanulmány adatait összegezte, kimutatta, hogy az 50 év feletti nők körében a fogyással csökken a mellrák kialakulásának kockázata (14).

Vagyis vannak még tisztázandó kérdések, de azt hiszem ennyi bizonyíték is eléséges, hogy belássuk a fogyás nem túl egészséges a rákos sejtek számára!

A fogyás egészségügyi előnyei: hangulatjavulás

A hangulat javulása az egyik kritikus előnye annak, ha valaki sikeresen lefogy. A súlycsökkenéssel kapcsolatos változások gyakran növelik az önbizalmat és általános hangulatot. De miért és hogyan befolyásolja mindez a mentális egészséget?

A diéta és a hangulat közötti összefüggés

Az étkezés és a hangulat között szoros kapcsolat áll fenn. Kutatások azt mutatják, hogy a helytelen étrend hozzájárulhat a depresszió kialakulásához és súlyosbíthatja a hangulatzavarokat. Így bár a fogyás önmagában nem feltétlenül gyógyítja a depressziót, egy egészséges étrend és életmód jelentős segítséget nyújthat a mentális jólét fenntartásában, a depresszió megelőzésében és kezelésében is. A depressziót megelőző (és kezelő) értend kevés feldolgozott és hozzáadott cukrot tartalmazó ételet tartalamaz, viszont gazdag teljes értékű növényi ételekben, mint a zöldésgek és gyümölcsök, hasonlóan a mediterrán étrendhez (15).

A fizikai aktivitás és a mentális egészség kapcsolata

A fogyáshoz vezető egyik út az aktív élet. Az aktív életmód és a rendszeres testmozgás rendkívül fontosak a mentális egészség szempontjából is. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás csökkentheti a szorongás tüneteit és segíthet enyhíteni a depressziót. Emellett a testmozgásnak pszichológiai hatása is van, amely segít az önelfogadásban és az általános életminőség javításában.

Az önbizalom növekedése

A fogyás során tapasztalt előrelépések jelentősen növelhetik az önbizalmat. Nemcsak a fizikai változások, hanem az önmagunkkal való elégedettség és elfogadás is hozzájárulhat a pozitív mentális állapothoz. Az önbizalom növekedése segíthet abban, hogy pozitívabban és magabiztosabban álljunk az élet kihívásaihoz és így az egészséges életmód hosszútávon is könyebben fentartható (16).

Fontos megérteni, hogy a fogyás nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is megerősítheti, és segíthet abban, hogy boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet éljünk.

Összefoglalóan

Az elhízás csökkentése és az egészséges testsúly elérése számos pozitív hatással jár az egészségünk szempontjából. Csökkentő vérnyomás, normalizálódó vérzsírértékek, a rákos betegségek és 2-es típusú diabétesz kialakulásának csökkent kockázata, az önbizalom növekedése, és az általános életminőség javítása.

Szóval, azt hiszem megéri! Remélem te is így gondolod, és már ma teszel az egészségedért!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!