Egészséges reggeli – ALMÁS ZABPEHELY
Rohansz munkába, sokszor nincs időd reggelizni?! Ne legyen kifogásod! Itt egy gyorsan elkészíthető egészséges reggeli, amit még magaddal is vihetsz!
Hozzávalók:
1 db alma
40 g zabpehely
1 doboz natúr joghurt
1 kiskanál méz
10 g olajos magvak – dió, mandula, mogyoró (kb. 8 szem mandula)
ízlés szerint: fahéj
Elkészítési idő: 5 perc
Elkészítés:
Előző este egy kis tálba beledaraboljuk az almát kis kockára vágva, rászórjuk a zabpelyhet és rákanalazzuk a natúr joghurtot. Jól összekeverjük. Lezárt edényben vagy folpackkal lefedve a hűtőbe tesszük. Reggel kivesszük, hozzáadjuk az olajos magvakat és ízlés szerint teszünk rá mézet és fahéjat.
Tápérték 1 adagban:
Kcal: 400
fehérje: 12 g
zsír: 12 g
szénhidrát: 62 g
Egyéb említésre méltó beltartalom:
- zabpehelynek igen magas az ásványi anyag tartalma, mint pl. vas, magnézium
- az olajos magvak eszenciális zsírtartalmuk mellett fehérjében is gazdagok, a zabpehellyel együtt fogyasztva így jó fehérjeforrást képeznek vegetáriánusok számára
- ha probiotikus joghurtot választunk a bélflórának és az immunrendszerünk is támogatjuk
- az almában lévő c-vitamín segíti a zabpehelyben lévő vas felszívódását
- a fahéj a legerősebb antioxidáns hatással rendelkező élelmiszer, ezzel védjük magunkat az oxidatív stressztől, többek között ezzel a bőrünket is védjük.
- az almában lévő pektin segíti az emésztést és megköti a bélcsatornában lévő káros anyagokat
- és még folytathatnánk a jótékony hatásainak felsorolását ennek az egészséges reggelinek!
Néhány tipp az egészséges reggelihez:
- Egy kis műanyag edénykében mérjük ki a zabpelyhet; számoljuk meg, hogy a 40 gramm hány kiskanálnak felel meg vagy jegyezzük meg, hogy a kis tál mennyire van tele 40 grammtól – így legközelebb már nem kell a mérleg az adag kiméréséhez.
- Jól záródó műanyag edénybe téve magunkkal is vihetjük a munkahelyünkre, reggelire vagy uzsonnára.
- Izés szerint megbolondíthatjuk más friss vagy szárított gyümölcsökkel is!
- Zab helyett vagy azt kiegészítve más gabona pelyheket is használhatunk!