Karácsonyi édesburgonya falatok

A karácsonyi édesburgonya falatok egy valóban SZUPER egyszerű ’sütemény’, amit gyors elkészíteni, és a gyerekek is biztosan imádni fogják!

A karácsonyi időszakban az ember csak tömi magába a csokikat meg a különböző süteményeket. De eljön az a pont, amikor már valami egészségesebbre vágyik. Ilyenkor jön jól ez a tényleg nagyon egyszerű és nagyszerű sütemény alternatíva. A jó még benne, hogy a gyereknek is bűntudat nélkül adhatjuk.

Hozzávalók

1 kg édesburgonya (kb. két nagyobb darab)
2-3 evőkanál olíva olaj
karácsonyi fűszerkeverék vagy csak fahéj

Elkészítési idő: sütéssel együtt kb. 40 perc
Allergének: gluténmentes zabtejet használva gluténmentes, laktózmentes, tejmentes és tojásmentes

Elkészítés

Melegítsd a sütőt 180 fokra. Alaposan mosd meg az édesburgonyát és vágd kb. 1 cm vastag kerek szeletekre. Karácsonyi motívumos süteményforma kinyomóval (lehetőleg fémmel) vágd ki a burgonya szeletek közepét. Ez nem egy könnyű feladat, némi erőre szükség van hozzá! A kilyukasztott szeleteket és a sütőforma alakú darabokat is olajozd meg mindkét oldalukon. Egy kis tányérba forgasd meg az olajban és tedd a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Szórd meg a fűszerkeverékkel vagy a fahéjjal és tedd be a sütőbe. Süsd 20 percig, vagy amíg meg nem sül. Félidőben forgasd át a szeleteket, hogy mindkét oldala megsüljön. Várd meg míg kicsit meghűl, és már tálalhatod is a csillag vagy fenyő formájú karácsonyi édesburgonya falatokat!

Tippek

A karácsonyi édesburgonya falatoknak sajnos két hátulütője is van. Egyrészt a szeletelés nem könnyű, érdemes egy nagyon éles késsel dolgozni, esetleg szeletelőt is használhatsz.Érdemes nagyobb darabokat venni, azokból könnyebb olyan szeleteket vágni, amiből szépen ki lehet szúrni a formákat.

Másrészt, az édesburgonya ára igen magas. Érdemes figyelni az akciókat és akkor vásárolni belőle!

A “maradék” burgonya darabkákat is süsd meg, jó kis ropogtatni való lesz így belőle. Ha szeretnéd, a kisebb darabokat sütés után le is turmixolhatod és egy pikáns krémet kaphatsz így!

Miért egészségesek a karácsonyi édesburgonya falatok?!

Az édesburgonya rendkívül magas az A-vitamin tartalma 100 grammban a napi szükséglet kétszerese is benne van. Szoptató kismamáknak különösen fontos, mert A-vitaminból 88%-al többet kell egy szoptató anyukának fogyasztani, mint egy nem terhes és nem szoptató anyukának. Az majdnem kétszeres mennyiség! Az anyatej A-vitamin tartalma attól függ, hogy az anya mennyi A-vitamint fogyaszt! Így, hogy elkerüld a pici babád A-vitamin hiányát (viszonylag gyakori jelenség), egyél minél több édesburgonyát – mondjuk!
Sok B5- és B6-vitamint tartalmaz. A B6-vitamin segít a stresszhelyzetekkel való megküzdésben, a szükséges a hajunk és a körmeink egészséges növekedéséhez is. A B6-vitaminból a szoptató anyáknak másfélszer annyira van szüksége, mint a nem terhes vagy szoptató nőknek. Ezek mellett B1- és B2-vitamint is tartalmaz.
Az ásványi anyagok közül a kálium és a mangán tartalma kiemelkedő. De a magnézium és réz tartalma is figyelemre méltó.
Extra szűz olívaolaj nagyon jó nekünk. Nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavakat (jó zsírokat) és jelentős antioxidáns hatást biztosító vegyületeket (pl. fenoloidok, A- és E-vitamin) tartalmaz. 180 fok!!
Fahéj az egyik legerősebb antioxidáns! Daganatellenes hatású proanthocianidin a fahéjban található meg legnagyobb mennyiségben.

Jó étvágyat!

 

Ha szeretnél más A-vitaminban dús egyszerű sütit is kipróbálni, javaslom a diós-sütőtökös sütit, ami sec-perc alatt kész is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!