aszpartam

Aszpartam – édesítőszerek és szoptatás, lehet?

Az édesítőszereket nem kell bemutatni. Tudjuk, hogy vannak, és hogy többféle is van. A legismertebb és talán legellentmondásosabb (talán legrettegettebb) az aszpartam. Ahogy minden felnőttnek, gyereknek, vagy várandós nőnek, ugyan úgy egy szoptató anyának is érdemes ezekre az étel „adalék anyagoknak”, a mesterséges édesítőkre is odafigyelnie az étkezései során.

Édesítőszerek

A hétköznapi életben általában „természetes édesítőszerekről” és „mesterséges édesítőszerekről” szoktunk beszélni. De ez nem teljesen helytálló, mert mint látni fogjuk, az aszpartam is teljesen természetes anyagokból tevődik össze. Kb. 20 anyagot használunk édesítősírként, de ezek különböző változatai és kombinációi is léteznek.  Csak néhány ismert fajta/vegyület: sztevia, eritriol (vagy eritrit), xilit (vagy nyírfacukor), fruktóz, szacharin, szukralóz, glicin, manitol, szorbitol. Az egészséges táplálkozás kapcsán van amitől óva intenek, és van amit pedig világmegváltó cukorpótlónak kiáltanak ki.

Édes élet – Aszpartam

Az aszpartam egy mesterséges anyag. Két összetevőből áll, az aszpartam savból és a phenilalaninból.

Aszpartam sav

Az Aszpartam sav, bármilyen meglepő is, egy aminosav. Igen, az amikről általában csak úgy hallunk, hogy esszenciális vagy éppen nem esszenciális. Vagyis létre tudja-e hozni a szervezetünk a bevitt anyagokból, fehérjékből – ezek a NEM esszenciálisak, VAGY NEM tudja létrehozni a szervezetünk, tehát külső forrásból kell bevinni. Ezekből az aminosavakból (esszenciális és nem esszenciális egyaránt) épülnek fel a fehérje molekulák. Amik aztán számos vegyület és főleg az szövetek, izmok építőkövei lesznek. Az aszpartam sav, így természetes módon is előfordul a szervezetünkben! Ezt használja fel a szervezetünk különböző hormonok felépítésére és az idegrendszerünk normális működéséhez is nélkülözhetetlen. Ha a szervezetükben természetes módon is jelen van, akkor ugye másban is előfordul – hát igen. Mint pl. az olajos magvakban, babokban, marhahúsban, tojásban és még sorolhatnánk….

Phenilalanin

Az aszpartam másik összetevője a phenilalanin. Ez viszont már egy ESSZENCIÁLIS aminosav! Vagyis ezt mindenképpen be kell vinnünk a szervezetünkbe, különben nem működünk rendesen! A phenilalanin természetes módon az anyatejben is megtalálható, de mivel esszenciális aminosav az anyatej phenilalanin tartalma is az anya táplálékából kerül az anyatejbe. Ebből is fehérjék és hormonok lesznek. Megtalálható a sovány húsokban, tejtermékekben, olajos magvakban és magokban.

aszpartam-keplet
Aszpartam képlete

Az aszpartam tulajdonságai

Amikor ezt a két „alapanyagot”, igazából fehérje építő elemet, összeteszik egy olyan anyag jön létre, ami kb. 200-szor édesebb, mint a kristálycukor! Vagyis nagyon kis mennyiségben kell csak adagolni, hogy ugyan azt az édesítő hatást eléjük, mint a kristálycukorral. Így sokkal-sokkal alacsonyabb lesz ez elkészült termék kalória tartalma.

Tartalmaz némi kalóriát, de mivel nagyon kis mennyiségben szükséges csak használni, ez igen elenyésző. Megjelenésében fehér porszerű anyag. Nem hőálló, így sütésre főzésre nem alkalmas.

Mennyire biztonságos az aszpartam fogyasztás

Valószínű az aszpartam a legmélyrehatóbban tanulmányozott édesítőszer! Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) 1981-ben engedélyezte az aszpartam használatát az USA-ban. Míg Európában az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság (EFSA) 2002-es megalakulása óta folyamatosan figyeli az aszpartam egészségre gyakorolt hatását, de eddig nem találtak olyan vizsgálati eredmény, ami alapján be kellene tiltani ezt az édesítőszert.

A napi megengedett beviteli érték, vagyis az a mennyiség amennyi még nem okoz semmi gondot 40 mg/ testtömeg kg / nap. Vagyis egy 60 kg súlyú felnőtt 12 db 330 ml-es diétás üdítőt kell, hogy megigyon minden nap az élete hátralévő részében – ha azt feltételezzük, hogy az üdítők a maximálisan felhasználható mennyiséget tartalmazzák. De a valóságban nem tesznek ilyen sok aszpartamot az üdítőkbe, inkább csak a maximálisan használható mennyiség egy harmadát vagy egy hatodát. Így a 60 kg-os felnőttünknek már napi 36 ilyen dobozos üdítőt kell meginnia MINDEN NAP, ha el akarná érni a napi beviteli mennyiség határát. No, de ki inna meg ennyit?! Én egy év alatt sem iszom meg ennyit. Sőt, azt hiszem az egész életemben elfogyasztott diétás üdítő mennyiség sem éri el ezt a napi szintet!

2023 nyarán a sajtó attól volt hangos, hogy a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága (JECFA) július 14-én közzétette legfrissebb listáját a lehetséges rákkeltő anyagokról. És nem nagy meglepetésre az aszpartam is felkerült a listára. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség az emberre nézve az aszpartámot lehetséges rákkeltőnek minősítette.

Ez azt jelenti, hogy az emberre gyakorolt rákkeltő hatás vonatkozásában korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre. A viszonyítási alapként érdekes lehet, hogy ebbe a csoportba sorolják az aloe verát és egyes savanyúságokat is.

De úgy vélem, mint szoptató anyák inkább legyünk biztonsági játékosok és amennyire elehet kerüljük az aszpartamot tartalmazó ételeket.

Aszpartam és szoptatás

Fontos tudni, hogy az édesítőszerek egészségre gyakorolt hatását, és hogy mennyi és milyen formában kerül át az anyatejbe (és így a baba szervezetébe) még most is vizsgálják. Egyértelmű bizonyítékok még nem állnak rendelkezésre. De, ha oda szeretnél figyelni arra, mit fogyasztasz, az ilyen „apróságokra” is érdemes odafigyelni.

Az aszpartam nem vagy csak nagyon alacsony mennyiségben mutatható ki az anyatejben. Ez a mennyiség a jelnelgi információk szerint nem okoz gondot az egészséges csecsemőknél.

De ha az újszülöttnél PKU-t állapítanak meg, (phenilketonuria, egy ritka súlyos betegség) az aszpartam fogyasztása nem javasolt a szoptató anya számára, mivel a aszpartam egyik összetevője a phenilalanin okozza a gondot ebben a betegségben.

aszparatm
Termékek, amik aszpartamot tartalmazhatnak

Miben található meg

Annak ellenére, hogy biztonságosnak mondható, érdemes tudni, hogy mi mindennel fogyaszthatunk aszpartam-ot, megtalálhatjuk a

diétás üdítőkben,

instant teákban és kávékban,

zselatinban,

pudingokban

rágógumiban,

0% zsírtartalmú joghurtokban,

fogyókúrás termékek,  és a

megfázás- és influenza- elleni gyógyszerekben.

Aszpartam tartalmú édesítőszer márkák a Nutrasweet, az Equal; és a SugarTwin.

Mint minden élelmiszer adalékot, az aszpartamot is fel kell tüntetni az összetevők között. A címkét olvasva a „aszpartam” kifejezést, vagy a E-szám jelölés esetén az E 951-es számot kell figyelni ezekben a termékekben.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!