Gyors, diétás vacsora – Hagymaleves
Gyors, diétás vacsora – HAGYMALEVES (2 főre)
Melóból hazaérve farkas éhes vagy, jól esne valami meleg kaja, de nem akarsz semmi nehezet enni? Íme! Gyors, egészséges, finom és még a pénztárcánkat is kíméli: a hagymaleves!
Hozzávalók:
2 nagy vöröshagyma
őrölt bors
szerecsendió
(bio) leveskocka
2 evőkanál olaj
80 g (4 púpos teáskanál) 12%-os tejföl
Elkészítési idő: 25 perc
Elkészítés:
A hagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Olajon üvegesre sütjük, majd felöntjük vízzel. Aki úgy szereti picit karamelizálhatja is a hagymát, így karakteresebb ízt és színt kap. Beletesszük a leveskockát és fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Amikor a hagyma már megpuhult borsozzuk és belereszeljük a szerecsendiót. Így még néhány percig főzzük. Tálaláskor ki-ki az ízlése szerint dúsíthatja tejföllel.
Tápérték 1 adagban:
Kcal: 200
fehérje: 2,5 g
zsír: 15 g
szénhidrát: 15 g
Egyéb említésre méltó beltartalom:
- Tálaláskor friss petrezselyem zölddel is megszórhatjuk a hagymalevesünk, így a C-vitamin ellátásunkról is gondoskodunk, hisz a petrezselyem zöldnek rendkívül magas a C-vitamin tartalma!
- A hagymák számos olyan vegyületet tartalmaznak melyek bizonyítottan csökkentik az infarktus rizikóját.
- Állatkísérletek és laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a hagymafélék szerves kén vegyületeinek tumor ellenes hatásuk lehet. Több rák fajtával szemben is védő hatást mutattak ki, mint pl. a gyomor, nyelőcső, mell, bőr és tüdő.
- E mellett a hagymák (kimondottan a fokhagyma) prebiotikus hatású inulint is tartalmaz, ami tápanyagként szolgál a bélcsatornában található hasznos baktériumok számára, ezek támogatva azok fennmaradását és szaporodását.
Néhány tipp az igazán finom hagymaleveshez:
- Fokhagymával, póréhagymával vagy ezek kombinációjával is készíthető!
- A krémesebb állagért a hagyma egy részét le is turmixolhatjuk. Kivesszük a hagymaszeletek egy harmadát, a lábosban maradó részt botturmixszal pépesítjük.
- Egy kis extra hagyma ízért adjunk hozzá szárított metélőhagymát!
- Szigorú diétát tartók a tejfölt lecserélhetik natúr joghurtra, így kicsit savanykásabb, de üdítőbb íze lesz a levesnek.