Hagymaleves friss kenyérrel

Gyors, diétás vacsora – Hagymaleves

Gyors, diétás vacsora – HAGYMALEVES (2 főre)

Melóból hazaérve farkas éhes vagy, jól esne valami meleg kaja, de nem akarsz semmi nehezet enni? Íme! Gyors, egészséges, finom és még a pénztárcánkat is kíméli: a hagymaleves!

Hozzávalók:

2 nagy vöröshagyma

őrölt bors

szerecsendió

(bio)  leveskocka

2 evőkanál olaj

80 g (4 púpos teáskanál) 12%-os tejföl

Elkészítési idő: 25 perc

Elkészítés:

A hagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Olajon üvegesre sütjük, majd felöntjük vízzel. Aki  úgy szereti picit karamelizálhatja is a hagymát, így karakteresebb ízt és színt kap. Beletesszük a leveskockát és fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Amikor a hagyma már megpuhult borsozzuk és belereszeljük a szerecsendiót. Így még néhány percig főzzük. Tálaláskor ki-ki az ízlése szerint dúsíthatja tejföllel.

Tápérték 1 adagban:

Kcal: 200

fehérje: 2,5 g

zsír: 15 g

szénhidrát: 15 g

Egyéb említésre méltó beltartalom:

  • Tálaláskor friss petrezselyem zölddel is megszórhatjuk a hagymalevesünk, így a C-vitamin ellátásunkról is gondoskodunk, hisz a petrezselyem zöldnek rendkívül magas a C-vitamin tartalma!
  • A hagymák számos olyan vegyületet tartalmaznak melyek bizonyítottan csökkentik az infarktus rizikóját.
  • Állatkísérletek és laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a hagymafélék szerves kén vegyületeinek tumor ellenes hatásuk lehet. Több rák fajtával szemben is védő hatást mutattak ki, mint pl. a gyomor, nyelőcső, mell, bőr és tüdő.
  • E mellett a hagymák (kimondottan a fokhagyma) prebiotikus hatású inulint is tartalmaz, ami tápanyagként szolgál a bélcsatornában található hasznos baktériumok számára, ezek támogatva azok fennmaradását és szaporodását.

Néhány tipp az igazán finom hagymaleveshez:

  • Fokhagymával, póréhagymával vagy ezek kombinációjával is készíthető!
  • A krémesebb állagért a hagyma egy részét le is turmixolhatjuk. Kivesszük a hagymaszeletek egy harmadát, a lábosban maradó részt botturmixszal pépesítjük.
  • Egy kis extra hagyma ízért adjunk hozzá szárított metélőhagymát!
  • Szigorú diétát tartók a tejfölt lecserélhetik natúr joghurtra, így kicsit savanykásabb, de üdítőbb íze lesz a levesnek.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!