A szoptatás előnyei az anyának

Arról lépten-nyomon lehet olvasni, hallani, hogy a szoptatás milyen egészséges is a pici baba számára. De szoptatás az anyának is, nekünk is jó ám. Néhány pontban összeírtam, hogy mik is lehetnek a szoptatás előnyei az anyáknak. No, nézzük csak!

Segíthet a fogyásban

A jó hír, hogy a szoptatás nagyon jó és egészséges módja a babahájtól való megszabadulásnak! Legtöbb kisbabás anyukán (tisztelet a kivételnek) mard némi babaháj a szülés után. És mint tudjuk, nem ez az az időszak, amikor érdemes nekiállni nagyon megerőltető testmozgásoknak. A fáradtság miatt meg néha (!) igen-igen megkívánja az anyai szervezet az édes-szénhidrát dús ételeket. Szóval nem ilyenkor van a legnagyobb kedvünk fogyózni.

A szoptatás kalória igénye (a tej kalóriatartalmával és az előállításhoz szükséges energiával együtt) kb. 500 kcal naponta (1). Ami pont az ideális fogyás üteme lenne.

Lenne. Ugyanis nem csak a terhesség alatt, de a szoptatási időszakban is „felborul” a hormon-háztartásunk. Ennek köszönhetően a szoptató anyáknak (néha sokkal) nagyobb az étvágyuk, és így inkább zsírt raktároznak, főleg az első hónapokban. Így vannak anyukák, akik a szoptatási időszakban inkább felszedik a kilókat, mások gond nélkül ledobják a felesleget (2).

Légy türelmes! Az első három hónapban a szoptató anyák nem fogynak többet, mint a nem szoptató anyák. De a harmadik-hatodik hónaptól kezdve viszont jelentős ütemben beindul a fogyás (3, 4, 5).

De továbbra is él az aranyszabály: ha sokat eszel, és nem mozogsz: hízol. Ha odafigyelsz, mennyit eszel, és még mozogsz is: fogyni fogsz! A fogyásban a szoptatás pedig igen nagy segítséget tud adni!

A szoptatás segíti a méh összehúzódását

A terhesség alatt a méh egy alma méretéről dinnye méretűre nő, és kitölti szinte az egész hasüreget. A szülést követően a méh elkezd összehúzódzkodni, hogy visszanyerje eredeti méretét. Az oxitocin nevű hormon segíti ezt a folyamatot. A terhesség alatt az oxitocin szintje folyamatosan emelkedik. A szülés alatt nagy mennyiségű oxitocin szabadul fel, hogy segítse a szülést és csökkentse a vérzést.

Az oxitocin szint a szoptatás során is növekszik, maga a szoptatás is serkenti a kiválasztását. Így a szoptatás segíti a méh összehúzódást és végül is azt, hogy minél előbb visszanyerd a régi alakod! (67, 8).

A szoptatás szünetelteti a menstruációt

A szoptatás szünetelteti a peteérést és így a menstruációt is. A természet így biztosítsa, hogy legyen egy kis szünet két terhesség között. Néhány orvos fogamzásgátlásnak is ajánlja a szoptatást. De ha most épp nem tervezitek még a következő babát – olvasd el az apró betűs részt is.

A szoptatás nagyon hatékony ÁTMENETI fogamzásgátló módszer, AMENNYIBEN az alábbi feltételek teljesülnek:

  • kizárólagos szoptatás esetén, vagy ha a csecsemő tápláléka legalább 85%-ban az anyatej teszi ki, ÉS
  • a szülést követő 6 hónapon belül vagyunk, ÉS
  • nincs menstruáció!

Klinikai vizsgálatok szerint az ezt a módszert alkalmazók csupán 0,5-1,5%-a esik teherbe. Vagyis igen biztonságos! De a kézzel vagy géppel történő fejés úgy tűnik nem tudja ugyan ezt a fogamzásgátló hatást biztosítani (910).

A szoptató anyák kisebb eséllyel lesznek depressziósak

A szülés utáni depresszió az anyák 10-15%-át érinti. Ez nem amolyan múló rossz közérzet, hanem komoly betegség, ami röviddel a szülést követően jelentkezik (11).

A szoptató anyánk kisebb eséllyel esnek depresszióba, mint a nem szoptató anyák, vagy akik korábban abbahagyják a szoptatást. Vagyis a rövidebb szoptatási idő nagyobb esélyt jelent a szülés utáni depressziónak. De sajnos ez visszafelé is igaz. A nem sokkal a szülést követően depresszióba eső anyák előbb abbahagyják a szoptatást (10, 12131415).

A-szoptatás-segít-megelőzni-a-szülés-utáni-depressziót
A szoptatás segít megelőzni a szülés utáni depressziót

Ahogy a testsúly csökkenésnél, itt is fontos szerepet játszik az oxitocin nevű hormon. Mint fent olvashattad, a szoptatás alatt is nő az oxitocin szintje az anya szervezetében. A méh összehúzódás mellett az oxitocinnak hosszú távú nyugtató hatása is van. Az agy bizonyos régióinak stimulálásával segíti az anya-gyermek kötődés kialakulását, ami elősegíti az gondoskodási ösztönt és segít relaxálni is.  Nem csoda, hogy szoptatás alatt könnyű nekünk is bebóbiskolni, főleg hajnalok-hajnalán (1617).

A szoptatás csökkenti a betegségek kockázatát

A szoptatásnak komoly egészségügyi előnyei is vannak az anyának, számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti!

Mellrák és a szoptatás

Egy 60 000 nőt vizsgáló tanulmány szerint azoknál a nőknél, akiknek a családjában már előfordult mellrák, a szoptatás jelentősen csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét. Míg azoknál, akiknek nincs ilyen családi halmozódás, ezt nem figyelték meg (18).

Egy 30 országot magába foglaló, majd 150 000 nőt megvizsgáló különböző kutatások elemzése alapján megállapították, hogy minden egyes szoptatással eltöltött év 4,3%-al csökkenti a mellrák kialakulásának veszélyét. Mindezt a mellett, hogy minden gyermek kihordás eleve 7%-al csökkenti a mellrák esélyét (1920).

Több tanulmány is azt támasztja alá, hogy az összes szoptatási időszak hossza (tehát ha több gyereked van, akkor a szoptatással töltött hónapok összessége) fordítottan arányos a mellrák kialakulásával. A több mint 12 hónapig tartó szoptatás 26%-al csökkenti a mellrák és 37%-al a méhrák kialakulásának kockázatát (10, 21).

Metabolikus szindróma és a szoptatás

A metabolikus szindróma több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti, mint magas vérnyomás, magas koleszterinszint, magas vérzsír értékek, csökkent glükóz tolerancia, és elhízás is. Amik vésősoron szívinfarktushoz és stoke-hoz vezethetnek. Itt is igaz, hogy, hogy minél tovább szoptatsz, annál jobban véd a metabolikus szindróma különböző betegségeitől (222324).

Hogyan? A terhesség alatt megnő a hason lerakódó zsírmennyisége, nő az inzulin szint, az inzulin rezisztencia és a vérben lévő zsír mennyisége – mindezt a magzat növekedésének támogatására és, hogy felkészüljön az anyai szervezet a szoptatásra. A szülés után a szoptatás segít megszabadulni ezektől a zsírraktáraktól és visszaállítani az anyai metabolizmust. Minél tovább tart a szoptatási időszak annál gyorsabban visszaáll a rend. Így csökkentve az anya kockázatát metabolikus szindrómára (3).

A szoptatás ezek mellet 32%-al csökkentheti a II-es típusú cukorbetegség kialakulását is (2526).

Időt és pénzt spórolunk

A kemény tények után nézzük miért is KÉNYELMES a szoptatás, nekünk, anyukáknak.

Teljesen ingyenes és bármikor „kéznél van”!

  • nem kell pénzt költeni az amúgy nem olcsó tápszerre
  • nem kell boltba menni a tápszerért
  • nem fogy ki a doboz
  • nem kell a cumisüveget mosogatni, fertőtleníteni
  • nem kell a tápszert felmelegíteni
  • nem kell azon törni a fejed, hogy utazáskor hogyan melegítsd fel, vagy épp tartsd megfelelő hőmérsékleten a tejet

Az anyatej mindig kéznél van, megfelelő hőfokon és frissen!

Összefoglalva a szoptatás előnyei az anyának

A szoptatás segíti az oxitocin termelést, ami (többek között) a méh összehúzódását eredményezi és végső soron az eredeti méretének visszanyerését segíti. A szünetelteti az ovulációt és így a menstruációt. Így, megfelelően alkalmazva, igen hatékony átmeneti fogamzásgátló módszer is lehet a szoptatás.

A szoptató anyák szervezetében a magasabb az oxitocin szint,  segíti a gyermekről való gondoskodást, a relaxációt és a kötődés kialakulását az anya és gyermeke között. Feltételezhetően ennek köszönhetően a szoptató anyák kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak.

Habár az első három hónapban nehezebb lehet lefogyni, de 3-6 hónap után segítenek a hormonok, hogy fogyjunk.

A szoptatás számos krónikus betegségtől is véd. Minél tovább szoptatsz, annál nagyobb védelmet kapsz az olyan betegségekkel szemben, mint a mellrák, méhrák, II-es típusú diabétesz, szív és érrendszeri megbetegedések és a metabolikus szindróma is!

És ami nagyon praktikus: az anyatej mindig kéznél van, megfelelő hőfokon és frissen!

De a szoptatás nem csak neked tartogat előnyöket. Az anyatej összetétele alkalmazkodik a csecsemő igényeihez. Védőanyagokat is tartalmaz, amik segítik a csecsemők immunrendszerét és így védik a kicsit.

De ne feledd! Ha te nem, vagy már nem tudod szoptatni a babádat, és tápszert adsz neki, az nem gond! A tápszerek minden szükséges tápanyagot tartalmaznak, amire a pici babádnak szüksége van!

Bizonyítékokon-alapuló

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!