szoptatás-előnyei

A szoptatás előnyei – a babának

A szoptatás  előnyei miatt, a legtöbb szervezet, köztük a Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) is, azt javasolja, hogy az újszülött az első hat hónapban KIZÁRÓLAG anyatejet kapjon. 

A szoptatást még legalább további egy évig  vagy tovább javasolják; míg az mind a baba mind az anya számára kívánatos. (1, 2).

Az anyatej megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazza az újszülött számára a szükséges tápanyagokat, könnyű megemészteni és mindig kéznél van. Ennek ellenére sok országban a szoptatás aránya nagyon alacsony, alig az anyák 30%-a szoptat. Vannak, akik valami oknál fogva nem tudnak szoptatni, de vannak olyanok is, akik egyszerűen ezt választják. Ha módodban áll, érdemes ezt az ajánlást megfogadni. Nem csak azért mert a WHO, a gyerekorvos, a védőnő meg az anyósod ezt mondja (ha ezt mondja); hanem azért is, mert a szoptatás számtalan előnnyel jár mind a baba mind az anya egészségét tekintve.

Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy milyen tudományosan bizonyított előnyei vannak a szoptatásnak a baba számára.

A szoptatás előnyei 1: Az anyatej a legjobb tápanyag-összetételt biztosítja a babának

Az anyatej minden az újszülött számára az első hat hónapban fontos és szükséges tápanyagot tartalmaz, és mindezeket megfelelő mennyiségben és arányban. Az anyatej összetétele folyamatosan változik, a gyermek igényeinek megfelelően szoptatásonként és az idő előrehaladtával is (3).

A szülést követően (császármetszésnél is) az első napokban az anyatej termelődést megelőzően. az előtej vagy kolosztrum nevű anyagot termeli a mell, ami egy sárgás színű, sűrű folyadék. Ennek nagyon magas a fehérje. inzulin és EGF (növekedést serkentő anyag) tartalma. Alacsony viszont a cukor tartalma, és ami a legfontosabb, hogy a kis újszülött számára rengeteg védőanyagot tartalmaz.

Születéskor az újszülött bélrendszere még steril, vagyis nem tartalmazza azokat a hasznos baktériumokat, amik később az immunrendszerének alapköveit jelentik majd. A kolosztrum segíti a pici emésztőrendszerének az egészséges kifejlődését. Ezt sokszor a pici első védőoltásának nevezik (4). Néhány nap múlva elindul a tejelválasztás. És annak ütemében, ahogy a pici is egyre többet és többet tud elfogyasztani egyre nagyobb mennyiségben, termelődik az anyatej.

Nem árt tudni, hogy vannak olyan tápanyagok melyek mennyisége az anyatejben akkor is megfelelő mértékben rendelkezésre áll, ha az anya nem fogyaszt eleget belőle, például a kálcium. Ezeket az anya szervezete a sajátjából vonja el, ha nincs megfelelő bevitel.

De vannak olyan tápanyagok is, amelyek mennyisége az anyatejben attól, függ, hogy az anya szoptatás alatti étrendje azokat tartalmazza-e, ilyenek például a vízben oldódó B-vitaminok, mint például a B1- vagy B2-vitamin.

Itt kiemelendő a D-vitamin. A D-vitamin jellemzően olyan tápanyag (helyesebben hormon), ami nincs mindig megfelelő mennyiségben az anyatejben. Hacsak az anya nem figyel erre külön oda, a táplálkozása során, az anyatejben általában nincs elég D-vitamin. Ezért azt az újszülötteknél 2-3 hetes kortól fogva cseppek formájában pótolni kell. Ezt érdemes a gyermek két éves koráig folytatni. Vizsgálatok szerint, ha étrend kiegészítő formájában, napi 6400 IU fogyaszt a szoptatós anya, akkor az anyatej már megfelelő mennyiségben tartalmaz D-vitamint.  (56, 7, 8).

VAGYIS: Az első hat hónapban az anyatej minden szükséges tápanyagot tartalmaz a baba számára. Ebben kivételt jelenthetnek a B- vitaminok egy része és a D-vitamin is, illetve egyéb anyagok amennyiben az anya táplálkozása nem megfelelő.

A szoptatás előnyei 2: Az anyatej fontos védő anyagokat – antitesteket – tartalmaz

Az előtej és anyatej kulcsfontosságú a baba egészséges bélflórájának kialakulásában. A pici steril bélcsatornával születik, amit a hasznos baktériumoknak be kell lakniuk. Az anyatej segít kialakítani a kiegyensúlyozott, egészséges és megfelelően változatos baktériumflóra kialakulását (9).

Az anyatej a vírusok és baktériumok ellen védő antitestek tárháza is. Az anyatej előtt termelődő előtej vagy más néven kolosztrum gyakorlatilag egy védőoltásnak felel meg az újszülött baba számára. A kolosztrumban sok immunoglobulin A (IgA) és számos más antitest is megtalálható (10).

Betegség esetén, az anya szervezete elkezd antitesteket termeli a betegséget okozó baktérium vagy vírus ellen. Ezek kiválasztódnak az anyatejben és segítik a pici betegségek elleni védekezését.

 • Védőréteget képeznek a baba orrában, torkában és az emésztőrendszerében.
 • Stimulálják a hasznos baktériumokat, vagyis prebiotikumként működik.
 • Megöli vagy ártalmatlanítja a kórokozókat
 • Csökkenti a gyulladásos folyamatokat, így számos gyulladásos betegség kockázatát csökkenti (11, 12 , 9).

Ezért is figyelhető meg, hogy a megfázásos időszakban a szoptatott csecsemők általában az utolsóak, akik a családban elkapják azt és általában egy kis orrfolyással megússzák. Tehát, ha meg vagy fázva, beteg vagy nem hogy NEM KELL abbahagynod a szoptatást, hanem annál inkább folytatnod, kell, hogy a babád védekezését erősítsd (13, 14, 15, 16, 17)!

Akár mennyire is fejlettek ma már a tápszerek (szerencsére) nem tartalmaznak antitesteket, amik védenék a pici szervezetét. Számtalan tanulmány vizsgálta már, hogy a nem szoptatott gyermekek sokkal fogékonyabbak az olyan betegségekre, mint a tüdőgyulladás, hasmenés és egyéb gyulladások (18, 19, 20).

Egyre több kutatás fókuszál ma már arra, hogy ezek a védőhatások csak kora gyermekkora hatnak vagy a felnőttkorra is kihatnak. Egyre jobban az kezd kirajzolódni, hogy a védőhatások egy része még a gyermek felnőttkorára is megmaradnak (21).

VAGYIS: az előtej és anyatej segíti az egészséges bélflóra kialakulását és számos védőanyagot tartalmaz, ami segíti az baba védekezését a betegségekkel szemben, rövid és hosszútávon is.

A szoptatás előnyei 3: Az anyatej több betegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti

Tudományosan bizonyítottnak tekinthető a szoptatás betegségekkel szembeni védőfunkcióját a csecsemőknél. Ez kimondottan igaz a kizárólag anyatejes (első 6 hónap) táplálás esetén. A szoptatás előnyeinek listája ebből a szempontból szerencsére igen hosszú:

 • Középfülgyulladás: a legalább 3 hónapig kizárólag anyatejen táplált babák kockázata 50%-kal csökkenti, míg bármennyire kis szoptatási időszak is 23%-al csökkenti a középfülgyulladás kockázatát (22, 23).
 • Légúti fertőzések: Ha 4 hónapnál is tovább csak anyatejjel táplálod a picit akkor akár 72%-is csökkenhet annak az esély, hogy légúti fertőzés miatt kórházi kezelésre szorul (23, 24).
 • Megfázás és fertőzések: az első 6 hónapban kizárólagosan szoptatott csecsemők 63%-al kisebb eséllyel kapnak el súlyosabb megfázásokat és fül vagy torok fertőzéseket (22, 23, 25).
 • Bélfertőzések: a szoptatott csecsemőknél 64%-al kevesebb valószínűséggel fordul elő bélfertőzés, és a védőhatás a szoptatás befejezését követően is még két hónapig megmarad (23, 24, 26, 2527).
 • Csecsemőkori hirtelen halál szindróma (SIDS): minden újdonsült szülő egyik legnagyobb félelme, a csecsemőkori hirtelen halál, vagy bölcsőhalál. Ennnek oka egyelőre még nem tisztázott. Jó hír, hogy a tanulmányok alapján szoptatás estén egy hónap után már 50%-al csökken az esélye, és a további szoptatás tovább csökkenti az előfordulását (23, 28, 29).
 • Allergiás megbetegedések: a 3-4 hónapon át tartó kizárólagos szoptatás 27-42%-ra csökkenti az olyan allergiás megbetegedések kockázatát, mint az asztma, atopiás dermatitisz és az ekcéma (23, 30).
 • Cöliákia (Glutén intolerancia): modern korunk egyik legújabb népbetegsége a cöliákia vagy ismertebb nevén glutén intolerancia kialakulását is csökkenthetjük, ha a glutén bevezetése során tovább szoptattuk, akár 52%-ra is csökkenhet (31, 32).
 • Gyulladásos bél szindróma: a szoptatott csecsemőknél körülbelül 30%-al kisebb eséllyel alakul ki a gyermekkori gyulladásos bél szindróma (3334, 9).
 • Cukorbetegség: a legalább 3 hónapig szoptatott csecsemőknél az I-es típusú cukorbetegség előfordulása 30%-al, míg az II-es típusú diabétesz előfordulása pedig akár 40%-al is csökkenhet (19, 35, 36).
 • Gyerekkori leukémia: legalább 6 hónapig tartó szoptatás 15-20%-al csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét (24, 37, 38, 39).

Sajnos a szoptatás nem jelent teljes védelmet minden ellen, de ha meg is betegszik a gyerek, a betegség súlyossága jelentősen kisebb (40).

VAGYIS: A szoptatás számos igen súlyos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti.

A-szoptatás-előnyei-számos-betegség-kockázatát-csökkenti
A szoptatás számos betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti

A szoptatás előnyei 4: Az anyatej segítheti az egészséges testtömeg kialakulását

Összefüggés mutatható ki az újszülöttek táplálási módja és az elhízás között. A szoptatás segíti a babánál az egészséges testtömeg kialakulását, segít megelőzni a gyermekkori elhízást, ami egyenes út a felnőttkori túlsúlyhoz. A szoptatott csecsemők körében 15-30%-al kisebb az elhízás előfordulása, amint a tápszerrel táplált társaik között (41, 42, 43, 44). A táplálás módja mellett annak hossza is számít. Minden egyes anyatejes hónap 4%-al csökkenti az elhízás esélyét (24).

Ennek magyarázata egyrészről az eltérő bélflóra kialakulásában kereshető, másrészről pedig a magasabb leptin szinttel, ami az éhségérzetet szabályozó hormon. A szoptatott csecsemők bélflórájában nagyobb mennyiségű jótékony baktérium található, ami befolyásolhatja a zsírraktárak működését, kialakulását (45).

Fontos még, hogy a szoptatott babák saját maguk szabályozzák az elfogyasztott tej mennyiségét. Így nagyobb valószínűséggel csak addig esznek, amíg éhesek, ami segít a későbbi egészséges táplálkozási szokások kialakításában (46).

VAGYIS: A szoptatott csecsemők körében alacsonyabb az elhízás mértéke, mint a tápszerrel táplált társaiknál. Ami egyrészről a hasznos bélbaktériumok magas számának, másrészt a magasabb leptin szintnek köszönhető.

A szoptatás előnyei 5: A szoptatás okosabbá teheti a gyerekeket

Másként fejlődhet egy szoptatott és egy tápszeres gyerek agya. Ennek az eltérésnek az anyával való fizikai kapcsolatra, bőr és szem kontaktusra is visszavezethető. (1).

Tudományos vizsgálatok alátámasztották, hogy az anyatej elősegíti az agy fejlődését, ami érdekes módon nemi különbséget is mutat, ugyanis a fiúgyermekeknél ez hangsúlyozottabban figyelhető meg (4748).

Számos tanulmány vizsgálta a kapcsolatot az újszülöttek táplálása és azok kognitív képessége között. Vagyis, hogy a táplálás módja befolyásolja-e, hogy mennyire lesznek okosak a gyerekek. Korábbi tanulmányok nem találtak összefüggést, de egy későbbi átfogó vizsgálat azt mutatta, hogy a hosszútávú és kizárólagos szoptatás egyértelműen javítja a gyerekek kognitív fejlődését (49).

Az anyatej Omega 3 zsír(sav) tartalma, abból is a DHA ként emlegetett docosahexaenoic sav, bizonyítottan pozitívan befolyásolja az újszülöttek agyának fejlődését (50).

Ezt a hatást megvizsgálták a tápszerrel táplált csecsemők esetében is, és azt találták, hogy a telítetlen zsírsavakkal (mint az Omega 3 zsírok is) dúsított tápszerek pozitívan befolyásolták a gyerekek későbbi kognitív képességeit (51).

Mivel az anya táplálkozása befolyásolja az anyatej zsír(sav) összetételét, így az anya közvetlenül hatással lehet a gyermeke agyi és motoros fejlődésére is (52, 53).

VAGYIS: A szoptatás pozitív hatással van a csecsemők agyi fejlődésére és a későbbiekben a gyermeke kognitív képességeire. Kimondottan erős ez az összefüggés az anyatej Omega 3 zsírsav összetételével.

Összefoglalva

Ha teheted, szoptass! Így megadsz a babádnak minden szükséges tápanyagot. Megalapozod az immunrendszerének kifejlődését, számos betegség kockázatát csökkentheted, kisebb eséllyel fog elhízni, és még okosabb is lesz. Figyelj oda, hogy Te is mit eszel, hogy az anyatej tényleg minden tápanyagot tartalmazzon és, te is bírd a strapát!

És persze plusz előnye a szoptatásnak, hogy kényelmes, olcsó és az anya lelkének is jót tesz!

 

 

 

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!