Tejallergia-tünetei-vizsgálata-kezelése

Tejallergia – mi is ez és mi a teendő ha igazolódik?

A tejallergia vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb csecsemő és kisgyermekkori ételallergiás megbetegedés. Mi ez, mik a tünetei, mit szabad és mit nem szabad enni ilyenkor a szoptatós anyukának és a pici babának?

Ha felmerül a gyanú, hogy a kisbabánk allergiás a tehéntejre, pontosabban fogalmazva a tejfehérjére, először meglepődünk, megrémülünk, és rögtön keresni kezdjük az okokat és legjobb kezelési módot. De mi is az a tehéntej allergia? Ez az a laktóz érzékenység, amiről már a reklámok is szólnak? Hogyan lehet gyógyítani? Lehet egyáltalán? Mit szabad ilyenkor enni?

Nézzük sorra ezeket a kérdéseket és az azokra adott tudományos eredményeken alapuló válaszokat!

Mi is az a tejfehérje vagy tejallergia?

A tejallergia, amikor a csecsemő immunrendszere reagál a tejben lévő fehérjékre. A tejben két féle fehérje található, kazein és a savó fehérje, amelyek közül bármelyikre vagy mindkettőre is allergiás lehet a csecsemő.

Ha allergiás a baba, akkor a tej vagy tejet tartalmazó tápszer, vagy étel elfogyasztását követően azonnal jelentkezik allergiás reakció.

Ha szoptatsz és tejet vagy tejterméket fogyasztottál, az anyatejjel is juthat allergizáló tejfehérje a baba szervezetébe, de a tehéntej alapú tápszerekkel is hasonló a helyzet.

Tejallergia vagy intolerancia – mi a különbség?

Nem mindegy, hogy laktóz érzékenységről (másnéven tejérzékenységről) vagy tejfehérje allergiáról van szó! Két teljesen különböző dologról van szó.

A tejfehérje allergiával szemben, ahol a fehérje a ludas,  laktóz intolerancia esetében a csecsemő nehezen tudja lebontani a tejben lévő laktózt, ami tejben természetesen előforduló cukor, és nem érinti a szervezet immunrendszerét. Ezért ilyenkor csak tejérzékenységről beszélhetünk. Laktóz intolerancia esetén, a laktóz cukor lebontásához szükséges laktáz enzim hiányzik vagy nem elégséges mennyiségben termelődik a szervezetben.

Nagyon ritka, hogy a gyerekek eleve laktóz intoleranciával születnek. Olyan helyeken fordul ez elő, ahol nem általános a tehéntej fogyasztása, mint Ázsia, Afrik vagy Dél-Amerika. Csecsemőknél általában gyomorfertőzések után alakul ki. Négy hétig is eltarthat, míg a bélbaktériumok magukhoz térnek és újból elkezdik lebontani a laktózt.

Mik a tünetei a tejallergiának?

A tejfehérjére allergiás csecsemőnél a tej vagy tejet tartalmazó étel elfogyasztását követően azonnali allergiás reakciók jelennek meg. A sírás és a rossz közérzet mellett az alábbiakra kell odafigyelni:

  • viszkető piros pettyek a baba testén
  • piros viszkető kiütés a gyerek szája körül
  • bedagadt szemek, száj, arc
  • orrfolyás
  • egyszeri vagy ismétlődő hányás

Nagyon súlyos esetben anaphylaxiás sokk is előfordulhat, azonnal hívjunk mentőt, ha ilyet tapasztalunk!

A diagnózis nehezíti, hogy nem csak azonnali reakciókkal kell számolni, de vannak később jelentkező tünetek is, mint az ekcéma, reflux, hasmenés vagy székrekedés, valamint a rossz étvágy és/vagy nem megfelelő súlygyarapodás (1).

Milyen gyakori a tejallergia?

Nem mondok újdonságot, ha azt mondom, hogy egyre gyakoribbak az allergiás megbetegedések száma. Sajnos ez igaz a csecsemőkre is. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a leggyakrabb ételallergiák a tehéntej, tojás, citrusfélék, földimogyoró és egyéb diófélék.

Gyakoriságát tekintve a tejfehérje allergia nagyságrendileg a 2-7% között fordul elő, vagyis száz gyerek közül 2-7-nél fordul elő, így ez a leggyakoribb gyermekkori ételallergia.

Olyan esetekben, amikor a családban már előfordult allergiás megbetegedés a gyerekek is nagyobb valószínűséggel lesznek allergiások. A gyerek egyik vagy másik szülőtől is örökölheti az allergiára való hajlamot, bár nem feltétlenül azonos dologra fog allergiás lenni, mint a szülei. Az ekcémás csecsemők nagyobb valószínűséggel lesznek tejfehérje allergiások is.

Tejallergia-leggyakoribb-ételallergia

Milyen allergia vizsgálat van?

A gyerekeknél gyakran előfordulnak a fenti tünetek, amik nem feltétlenül jelentik, hogy allergiás. De ha a fent megadott tüneteket tapasztalod, és főleg ha a családban más allergiás is van, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, hogy tisztázzátok az okokat egy allergia vizsgálattal.

Az orvossal először át fogjátok beszélni a gyereknél tapasztalt tüneteket. Ehhez érdemes néhány napon át táplálkozási naplót vezetni az orvosi látogatás előtt, és feljegyezni a tapasztalt tüneteket is.  Írd fel azt is, hogy te mit ettél, mit adtál a picinek és mi az, amit ő tényleg evett is.

Sajnos a tejallergia diagnózisa és kezelése még mindig nem egyszerű feladat, mivel a tünetek nem specifikusak, nem egyértelműen utalnak a betegségre és nincs egyértelműen megbízható az allergia vizsgálat sem. Allergia vizsgálatnál a prock teszt és a vérvétel jöhet szóba.

A prick teszt nem ad biztos eredményt és két éven aluli babáknál nem is csinálják. Ez az, amikor tűvel „megkapargatják” a pici bőrét.

A vérvétel eredménye is csak legjobb esetben 60%os és nagy valószínűséggel mire odajuttok a gasztroenterológushoz már néhány hete diétáztok, tehát a pici vérében nem vagy nagyon alacsony lesz az antitestek menyisége – és pont azt keresik ilyenkor. De ha ennek pozitív az eredménye, akkor mindenképpen legalább egy évig tejmentesen kell diétázni.

Jelenleg a szakértők által javasolt diagnosztikai eljárás a tejmentes diéta, majd az azt követő terheléses tesz – ha szükséges (1, 2).

Hogyan lehet kezelni a tejallergiát?

Tápszerrel táplált csecsemők esetében erre speciális tápszerek léteznek, amiről az orvos pontos tájékoztatást tud adni (1).

A tünetek folyamatos nyomon követése mellett fokozatosan lehet majd ismét bevezetni a tej és tejtermékeket, figyelve, hogy visszatérnek-e a tünetek. Ha bebizonyosodott, hogy tejfehérje allergiáról van szó, akkor nagy valószínűséggel több hónapon át mellőzni kell a tejet és tejszármazékokat tartalmazó élelmiszereket az étkezésekből.

Államilag időpontot orvoshoz 1,5 és 6 hónap között időtávra tudnak adni, és a vérvétel eredményére úgy hét hét alatt készül el. Magán rendelésen időpontot napokon belül lehet kapni és a vérvétel eredménye is két hét alatt megvan. Persz ennek meg van a borsos ára is!

Ki lehet a tejallergiát nőni?

A jó hír, hogy igen! Ha a gyereked késleltetett allergiás tüneteket mutat (pl. ekcéma, hasmenés) akkor nagy valószínűséggel ki fogja nőni az allergiát úgy három éves koráig. Ha azonnali immunreakciókat mutat, akkor az allergia eltarthat tizenéves koráig is. Mire felnő, nagy valószínűséggel kinövi. A tejallergia nagyon ritka a felnőttek körében, a felnőttek kevesebb, mint 1%-a allergiás a tejfehérjére.

Sajnos rossz hír is van. Azok a csecsemők és gyerekek, akik allergiás tüneteket mutatnak a tejfehérjére, nagy valószínűséggel allergiásak lesznek valami másra, amikor idősebbek lesznek. Sajnos, körülbelül 50 és 80 százalék közötti azon tejfehérje allergiás gyerekek aránya, akik később asztmásak lesznek (3).

Ha szoptatok, el kell hagyjam a tej és tejtermékek fogyasztását?

Nagyon kevés szoptatott csecsemő mutat allergiás tüneteket az anya által elfogyasztott élelmiszerekre. Tudományos szempontból nem egyértelmű, hogy a szoptató anya tejmentes diétája hatással lenne a gyermek tejallergiájának kialakulásában (4, 5).Így az sem egyértelmű, hogy a kialakult tejfehérje allergia esetén szükséges-e a szoptató anyának diétáznia, de az orvosi gyakorlatban ezt javasolják, és a szülői gyakorlat is ezt támasztja alá. Azokban a családokban, ahol az apa vagy anya, vagy mindkettő allergiás nagyobb az esélye, hogy az kicsi is az lesz. Ezért ilyenkor érdemes különösen odafigyelni az esetleges tünetekre és azok észlelésekor legalább két hétig (de inkább 4-6 hétig) kihagyni az adott élelmiszert a szoptató anya táplálkozásából. Ha ezután a picinél megszűnnek a tünetek, sikerült azonosítani az allergiát kiváltó anyagot.

Tehát, nagyobb kockázatú esetekben, az allergiás tünetek feltételezett megjelenése esetén érdemes elhagyni a tej és tejtermékek fogyasztását a szoptató anya étrendjéből, DE a kálcium szükséglet fedezésére mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő kálcium bevitelről, pl. dúsított élelmiszerek fogyasztásával.

Mit szabad és mit nem szabad fogyasztani tejallergia esetén?

Ha az allergia vizsgálat során bebizonyosodik a tejallergia az orvos és a táplálkozási szakértők, dietetikusok segítségével olyan étrendet állít össze ami, elhagyja a tejet a te ételedből, ha még szoptatsz és/vagy a gyerekéből, ha már elkezdtétek a hozzátáplálást vagy áttértetek a szilárd ételekre. Ha tápszert (is) kap a pici, mindenképpen konzultálj a gyerekorvossal, hogy melyik tápszert javasolja!

Ezt a tejmentes diétát sajnos több hétig, kettőtől akár hat hétig is, kell tartani. Fontos, hogy szekértői segítség nélkül ne hagyj el egy tápanyag csoportot sem az étrendedből, mert a kerülni kívánt összetevők mellett számos más létfontosságú anyagot is megvonhatsz magadtól vagy a picitől. Pár hét után lehet próbálkozni. Ha az anyuka fogyaszt tejterméket és nincs tünet jó. De ilyenkor sem ajánlott rögtön tejet adni a kicsinek! Ha a tünetek visszatérnek, vissza kell térni a tejmentes diétára!

Amit szabad ilyenkor enni:

Zöldségek és gyümölcsök

tejmentesen készített kenyérfélék (a sajtos perec, sajtos pogácsa nem tartozik ide)

különböző gabonaszemekből álló gabonapelyhek

rizs, zab

magvak

húsok, felvágottak közül csak a tejmentesen jelöltek

tejmentességet jelölő margarinok

olajok

tojás

magvakból készített tejitalok – zabtej, mandulatej, szójatej

szójapuding, tofu

és amit nem:

tej (sem kecsketej, sem juhtej, sem másmilyen állati tej)

kakós, karamellás, vagy más ízesítésű tejitalok

joghurt

kefír

tejföl

sajt

túró

tejszín

vaj, vajkrém

tejpor

a keresztallergia miatt nem fogyasztható a marha vagy a borjúhús sem

….. és minden más élelmiszer, amik ezeket tartalmazzák VAGY tartalmazhatják!

Tejfehérje allergia esetén fontos, hogy ekkor tudatosan oda kell figyelni a kálcium pótlásra, amihez normális esetben leginkább a tejtermékekből jutunk hozzá (6). Számos növény is sok kálciumot tartalmaz, érdemes ezeket tudatosan választani ilyenkor és biztosítani minden, hogy minden étkezéskor jusson neked és a picinek is belőlük. Ezekről a 30 növényi kálcium forrás című bejegyzésemben olvashatsz bővebben. Ha hosszabb távon kell tejmentesen diétáznotok, mindenképpen ajánlott dúsított élelmiszereket és/vagy gyógyszertári készítményeket, kálcium tablettát fogyasztani.

Útmutató az élelmiszer választáshoz

Ilyenkor talán a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a feldolgozott élelmiszerek rejtett tejtartalmát is figyeljük. Nem elég a tejet, joghurtot, túrórúdit elhagyni. Sajnos az olyan „egyszerű”, tejmentesnek gondolt élelmiszerekben is lehet tej vagy valamilyen tejszármazék, amire nem is gondolnánk, pl. a háztartási keksz, felvágottak vagy akár az ételízesítők, fűszerkeverékék.

A legfontosabb, hogy MINDEN esetben el kell olvasni a termék cimkéjét!

Lehet, hogy a bolti eladót kérdezve azt mondja, hogy az adott termékben (pl. pogácsa) nincs tej, de tartalmazhat tejfehérjét tartalmazó margarint vagy a készítés és szállítás során érintkezhetett más tejszármazékot tartalmazó áruval (pl. sajtos perec). Így az már nem fogyasztható biztonságosan.

Ami segíthet a tájékozódásban: allergén információ a címkén. A terméken lévő címke olvasását segíti, hogy az allergén anyagokat ki kell emelni a szövegben. Általában félkövérrel vagy csupa nagybetűkkel írják ezeket, vagy külön felsorolják a tartalmazott allergéneket, VAGY amit nyomokban tartalmazhat. Sajnos a „tejet és tejszármazékot tartalmazhat” megjelölésű ételeket sem le.

het ilyenkor fogyasztani.

A kenyereknél például sok helyen, a pulton ki van helyezve, az egyes kenyérfélék összetevői vagy az allergének is fel vannak sorolva. Ha számokkal vannak megadva az allergének akkor a 7-es számot keresd, ha fel van tüntetve akkor tejet tartalmaz. Ha nem találsz ilyen jelöléseket, nyugodtan kérd az eladót! Biztosítaniuk kell számodra ezt az információt!

Egyéb lehetőségek

Ha ezek után is bizonytalan vagy nyugodtan keresd fel a gyártót vagy forgalmazót. A tapasztalatom szerint nagyon segítőkészek, bár azért érdemes elmagyarázni, hogy a tejallergia nem azonos a laktóz érzékenységgel, mert a kapcsolattartók nem feltétlenül vannak ezzel tisztában. És ha az a személy nem is tudja a választ, aki felveszi a telefont, után tudnak nézni és utána is néznek.

A vásárlásnál nagy könnyebbséget jelent, ha a csomagoláson keresed a V címkét. Figyelj azért oda, mert két fajta van. Vegetáriánus élelmiszer – ez tejfehérje allergiánál NEM jó. Vegán – ez a jó! De, hogy nem legyen olyan egyszerű az élet, a címkéjét itt is el kell olvasni! Ha nyugatabbra utazol, mondjuk Ausztriába a legkisebb faluban is sokkal nagyobb választékot találsz a Vegán jelölésű ételekből. Szinte a Kánaánban érzi az ember ott magát!

Más országokban pedig nagy hagyománya van, hogy böjti (hús-, tej- és tojásmentes) ételeket is lehet egész évben venni. És ismét – itt is el kell olvasni a címék!

Budapestiek és belvárosiak életét könnyíti, hogy már több vegán étterem is található a városban. Érdemes néha betérni egy kis változatosságra vagy ötletszerzésre az otthoni tejmentes főzéshez.

Mindezeket figyelembe véve legjobb és legolcsóbb megoldás az otthoni főzés.

Meglehet előzni a tejfehérje allergia kialakulását?

A tehéntej allergia megelőzésének alapvető elve, hogy csökkenteni kell az allergének, vagyis adott esetben a tejfehérje (tej, tejtermékek és tejszármazékok) mennyiségét a korai táplálás során.

A legjobb megelőzés a szoptatás. Számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy a szoptatás számos betegség mellett a különböző allergiás megbetegedések ellen is védik a kicsi szervezetét (4, 6). Az első 3-4 hónapban kizárólagos anyatejes táplálás bizonyítottan csökkenti bizonyos allergiás megbetegedések, mint az asztma, a dermatitisz, az ekcéma, és a tejallergia kialakulásának kockázatát (5,7,8,9).

Ha tápszert (is) kap a csecsemő, akkor a tehéntej alapú hipoallergén (HA) tápszerek használatát kell előnyben részesíteni. Hasonlóan az anyatejhez, ezeknek is kockázat csökkentő hatásuk van (4, 9, 10).

Nem egyértelmű a terhesség és a szoptatás során folytatott allergén szegény diéta hatása a tejallergia kialakulására vagy megelőzésére. Sőt, terhesség során nem is javasolt ilyen diéta folytatása, hisz nincs bizonyított védő hatása, viszont nemkívánatos hatási lehetnek a fejlődő gyermek számára (4, 5). Sőt, a terhesség alatt nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek megvédhetik a gyermeket a tejfehérje allergiától, főleg a nem allergiás anyák esetében (11).

Függetlenül attól, hogy anyatejes vagy tápszerrel táplált csecsemőkről van szó, a hozzátáplálás időbeni megkezdése (ötödik vagy hatodik hónapban) javasolt a tejallergia kialakulásának kockázatának csökkentésére. A hozzátáplálás során, a szilárd ételek mellett, a szoptatás tovább folytatásának is védő hatása lehet (4).

Szakmai körökben nincs egyetértés, hogy mikor is szabad a tejet bevezetni a pici étrendjében. A Magyar gyakorlat szerint a gyermek egy éves koráig nem szabad tejet adni, de vannak olyan szakértők akik azt javasolják, hogy a gyermek három éves koráig tejmentes étrendet kell folytatni!

Tehát ne keseredj el, ha a gyermekednél tejfehérje allergiát diagnosztizálnak. Ki fogja nőni. Persze addig sok, sok odafigyelést követel majd a tejfehérje mentes diéta, de belefogtok jönni!Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!