Szoptatás alatt szedhető gyógyszerek megfázásra

Szoptatás alatt szedhető gyógyszerek megfázásra

Itt az ősz vagy már inkább rögtön a tél. Kezdődött az iskola, óvoda, bölcsőde – a közösségi élet és vele a jó és rossz dolgok, mint bacik és vírusok megosztása is. Akár mennyire igyekszünk a megfázást nagyon nehéz elkerülni. A szoptató anyukának ez duplán okoz fejfájást! Fáj a fejünk a feszítő takonytól meg a kérdéstől, hogy vajon melyek a szoptatás alatt szedhető gyógyszerek megfázásra?

No, az én fejem is tele lett takonnyal és már egy hete vanília puding folyt az orromból. Miközben mindennap újabb és újabb adag bacit és vírust kaptam az újonnan bölcsis lett lányomtól. Nem volt mit tenni, ha megfelelően el akartam őt látni, magamat is rendbe kellett hozni. Elmentem az orvoshoz. Kaptam is egy kosárra való gyógyszert. Bár a dokibácsinak és a gyógyszerésznek is mondtam, hogy szoptatok, biztos, ami biztos alapon még egyszer ellenőriztem, hogy szedhetem-e a gyógyszereket. Elolvastam a betegtájékoztatókat (ezt mindig elolvasom) és a neten is utánajártam, hogy szoptatás alatt milyen gyógyszerek szedhetők.

Honnan tudjam, hogy szoptatás alatt szedhető-e egy gyógyszer?

Elsősorban a betegtájékoztatóból. De a gyógyszer gyártók nagyon óvatosak. Ezért ha elolvassuk a betegtájékoztatókat, akkor inkább tiltanak vagy óvatosságra intenek, de minimum tanácsolják, hogy egyeztess a kezelőorvosoddal vagy gyógyszerészeddel mielőtt szoptatás alatt bevennéd a gyógyszert. Amerikában ez kicsit másként van. Vagy legalább is van egy ilyen kezdeményezés.  Ott úgymond, már nem engedik, hogy alapból tiltsák a szoptatás alatti gyógyszerfogyasztást. Ha nincs rá bizonyíték, hogy káros a gyógyszer a terhes vagy szoptató anyukának, akkor nem engedik, hogy azt tiltásként tüntessék fel a betegtájékoztatóban.

Szerencsére van egyéb megbízható információforrás is. Vannak olyan orvos és gyógyszerész csoportok, amelyek külön azt vizsgálják, hogy az adott gyógyszer szedhető-e szoptató anyukák által, jelent-e kockázatot a gyógyszer a szoptatott csecsemőre. A gyógyszereket/ hatóanyagokat (a különbség leírását lásd lejjebb) négy kockázati csoportba sorolják be az alapján, hogy mennyire biztonságos  a gyógyszer szedése a szoptatás alatt az anyára és az újszülöttre nézve. 

A BIZTONSÁGOS, vagyis  nagyon alacsony kockázatú anyagok. Ezek biztonsággal szedhetők a szoptatás alatt is, nem jelentenek veszélyt a babára.

A MÉRSÉKELTEN BIZTONSÁGOS anyagok esetén egy kis kockázattal számolni kell. Alaposan olvasd el a betegtájékoztatót és kövesd az adagolási utasításokat.

NAGY KOCKÁZATÚ anyagok esetén mérlegelni kell. Amennyiben lehetséges más alternatívát gyógyszert kell választania a szoptató anyukának.

NAGYON MAGAS KOCKÁZATÚ gyógyszerek nem javasoltak szoptatós anyáknak. Ha ilyen gyógyszert kell szedj, szüneteltetni kell a szoptatást vagy más alternatív gyógyszert kell választani ha ez lehetséges.

Szoptatás alatt szedhető gyógyszerek hatóanyagai

A megfázásra szánt gyógyszerekben leginkább az acetilszalicilsav, a paracetamol és az ibuprofen hatóanyagok találhatók meg.  

Acetilszalicilsav

Az acetilszalicilsav az Aspirin gyógyszerek fő komponense.  Egy nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő vegyület, ami leginkább a főleg láz- és fájdalomcsillapító hatásáról ismert. De szív és érrendszeri problémák megelőzésére is alkalmazzák kis adagokban hosszú távon szedve.  Fontos tudni, hogy ezeket a gyógyszereket csak 12 (16) éves kor felett szabad alkalmazni a mellékhatások esetleges előfordulása miatt. Vannak akik érzékenyek a szalicilre, nekik más alternatívát kell keresni. A megfázás tüneteinek enyhítésére az acetilszalicilsavat általában pszeudoefedrinnel és aszkorbinsavval kombinálják. Az acetilszalicilsav biztonsági besorolása szoptató anyukáknak: MÉRSÉKELTEN BIZTONSÁGOS – Némi kockázatot jelent a szoptatás ideje alatt. 

Kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. A nagy adagban fogyasztott aspirin aránytalanul nagy dózisban jelenik meg az anyatejben. A hosszú távon, nagy adagban fogyasztott aspirin metabolikus savasodást okozhat a szoptatott csecsemőkben. De ha az anya kevesebb mint 50-150 mg-ot fogyaszt belőle, akkor a tejben megjelenő mennyiség már nem számottevő. Ezért, vérrögképződés megelőzésére  a napi alacsony dózisú aspirin fogyasztás a szoptató nőknél is biztonságos (1,2,3). 

Mindezek ellenére, ha lehetséges egy biztonságosabb alternatív gyógyszer választása javasolt. Hosszútávú használata nem javasolt, ha mégis szükséges, figyelni kell a lehetséges mellékhatásokat  a csecsemőnél (hemolízis, véralvadási problémák és savasodás) (4).  Tehát ha lehetséges, válassz valami más szoptatás alatt is szedhető hatóanyagot!

 

Paracetamol

A paracetamol egy nem-szteroid típusú fájdalomcsillapító, ami lázcsillapító és enyhe gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Ennek köszönhetően a láz, izomfájdalmak és a torokfájás csökkentésében nagyon hatásos. Az ilyen típusú gyógyszerek gyakran tartalmaznak még C-vitamint és koffeint is. A koffein célja, hogy javítsa a paracetamol hatásait, de ne feledd ezt a koffein mennyiséget is figyelembe venni a napi adagod kiszámításánál.

Biztonsági besorolása szoptató anyukáknak: BIZTONSÁGOS – Nagyon alacsony a kockázat szoptatás során. Nem veszélyes a csecsemőre nézve. Azért csak óvatosan!  Mivel a paracetamol nagyobb mennyiségben májkárosító hatású lehet, fokozott óvatossággal kell eljárni májbetegségben szenvedők esetén.

A paracetamol kis adagban kiválasztódik az anyatejbe, de ez nagyon kis mennyiség. Az újszülöttek és csecsemők májának fejletlenségének köszönhetően az ő májukat nem is tudja úgy károsítani a paracetamol mint a felnőttekét, mivel hiányoznak még azok az enzimek amik káros anyagokká bontanák a paracetamolt (4). 

Ibuprofen

Az ibuprofen szintén egy nem szteroid típusú fájdalomcsillapító hatóanyag, ami láz- és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Hátrányuk, hogy csak filmtabletta formájában elérhetőek. Biztonsági besorolása szoptató anyukáknak: BIZTONSÁGOS – Nagyon alacsony a kockázat szoptatás során. Nem veszélyes a csecsemőre nézve.

Nagyon kis mennyiségben választódik csak ki az anyatejbe így, szoptatás során is biztonsággal használható akár hosszabb távon is. Az anyatejbe kiválasztódó mennyiség több százszor kisebb mint a gyerekeknél is használt dózis. Szoptató anyák számára a szakértők ezt javasolják fájdalomcsillapító gyógyszerként (5). 

Azonban ezt is csak óvatosan szabad szedni. Az ibuprofen tartósabb alkalmazása növelheti a vérzések kockázatát, ezért vérzéssel járó állapotok (pl.: gyomor- és nyombélfekély) esetén nem alkalmazható az ibuprofen. Tartós alkalmazása negatívan befolyásolhatja a veseműködést, ezért vesebetegeknek sem javasolt.

 

Hatóanyag Biztonságos szoptatás alatt? Melyik vény nélküli gyógyszer tartalmazza?
Acetilszalicilsav MÉRSÉKELTEN BIZTONSÁGOS

Némi kockázatot jelent a szoptatás ideje alatt

Aspirin készítmények
Paracetamol BIZTONSÁGOS

Nagyon alacsony a kockázat szoptatás során

Nem veszélyes a csecsemőre nézve

BÉRES FEBRILIN tabletta

COLDREX

DOLORAMOL filmtabletta

Mexalen tabletta

Neo Citran

Panadol

Paramax tabletta

Ibuprofen BIZTONSÁGOS

Nagyon alacsony a kockázat szoptatás során

Nem veszélyes a csecsemőre nézve

ADVIL COLD bevont tabletta

ALGOFLEX filmtabletta

BRUFEN retard tabletta

IBUMAX filmtabletta

Nurofen

Táblázat 1. Hatóanyagok és biztonsági besorolásuk

Ne tévesszen meg bennünk, az gyógyszer nem azonos a hatóanyaggal! Sok gyógyszernek ismerjük a fő hatóanyagát, de a legtöbb esetben, azt más hatóanyagokkal együtt, kombinációban alkalmazzák. Így lehet, hogy az amúgy jól bevált és sokszor használt gyógyszerekre úgy emlékszünk, hogy az biztonságos mert pl. paracetamol van benne. De lehet, hogy a mellett olyan hatóanyagot is tartalmaz, ami miatt már nem szedhető biztonsággal a gyógyszer a szoptatás ideje alatt.

Legnépszerűbb gyógyszerek megfázásra

Hatóanyag ide, hatóanyag oda. Bennünket az érdekel, hogy ha bemegyünk a gyógyszertárba melyik dobozra mutathatunk rá biztonsággal, hogy “Azt kérem!”?

Hát nézzük!

Aspirin

Az Aspirin készítmények alap hatóanyaga az acetilszalicilsav. Eredetileg a fűzfa kérgéből állították elő – tehát majdhogynem természetes anyagról van szó.  Majdnem. A szakértői csoport vizsgálatai alapján az Aspirin MÉRSÉKELTEN BIZTONSÁGOS, némi kockázatot jelent a szoptatás ideje alatt.

Viszont figyelni kell, mert a gyógyszertárakban kapható Aspirin termékek összetétele nagyon változatos. Különböző Aspirin termékek és mit mondanak a gyártók:

Aspirin Plus C pezsgőtabletta  – C vitamint is tartalmaz és a betegtájékoztató szerint óvintézkedés szükséges a szoptatás ideje alatt. Bármit is jelentsen ez.

Aspirin Effect 500 mg szájban diszpergálódó granulátumról azt írja a betegtájékoztató, hogy különös óvatossággal kell eljárni az alábbi esetekben szoptatás ideje alatt. “Szoptatás időszakában csak nagyon indokolt esetben és a szokásosnál kisebb adagokban adható. “

Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta  – esetében a betegtájékoztató már szigorúbban fogalmaz! “Ez a gyógyszer átjuthat az anyatejbe. Elővigyázatosságból szoptatás ideje alatt az Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta alkalmazása nem javasolt.”

Aspirin Complex granulátum  esetében pedig már kimondott tiltás találunk! “Ne szedje az Aspirin Complex granulátumot ha terhes vagy szoptat.” Ennek oka, hogy ebben a gyógyszerben nem csak az aszpirin hatóanyaga van, hanem egy pszeudoefedrin nevű anyag is aminek a biztonsági besorolása szoptató anyák számára MÉRSÉKELTEN BIZTONSÁGOS – Némi kockázatot jelent a szoptatás ideje alatt.

Neo Citran

A Neo Citrán termékek fő hatóanyaga a paracetamol, ami teljesen biztonságos a szoptatás során  (4).  Viszont, itt is igen ritkán találunk olyan Neo Citran terméket, ami csak paracetamolt tartalmaz.

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek – Paracetamol mellett tartalmaz  fenilefrin-hidrokloridot, feniramin-maleát-ot és aszkorbinsavat. Ezért a betegtájékoztató szerint: “Szoptatás időszakában nem ajánlott.”

Neo Citran Cold and Sinus forró italpor – Paracetamol és pszeudoefedrin-hidroklorid van benne. “Szoptatás ideje alatt ne szedje a Neo Citran Cold and Sinus-t.”

Neo Citran Max köptetővel forróital por – Itt az 1000 mg paracetamol mellett fenilefrin-hidroklorid és gvajfenezin is van benne. “Ne alkalmazza a Neo Citran Max köptetővel port, ha terhes, vagy ha szoptat!”

Mivel a fenilefrin-hidroklorid, a gvajfenezin és a pszeudoefedrin-hidroklorid biztonsági besorolása:  MÉRSÉKELTEN BIZTONSÁGOS, így ezek alkalmazása némi kockázatot jelent a szoptatás ideje alatt.

Tehát ezek a Neo Citran termékek kihúzva …..

Coldrex

A Neo Citranhoz hasonlóan a Coldrex termékek alapvegyülete is a paracetamol. Vagyis biztonsággal fogyasztható gyógyszer lehetne a szoptatás alatt. De nézzük itt is az egyes termékeket!

Coldrex tabletta  – Tablettánként 500 mg paracetamolt, 5 mg fenilefrin-hidrokloridot, 25 mg koffeint, 20 mg terpin-hidrátot és 30 mg aszkorbinsavat (C-vitamin) tartalmaz.

Coldrex citrom ízű por –  Tasakonként 750 mg paracetamolt, 60 mg aszkorbinsavat (C-vitamin) és 10 mg fenilefrin-hidrokloridot tartalmaz.
Coldrex MaxGrip citrom ízű por –  Tasakonként 1000 mg paracetamolt, 40 mg aszkorbinsavat (C-vitamin) és 10 mg fenilefrin-hidrokloridot tartalmaz.

A betegtájékoztató mindhárom gyógyszer esetében ugyanazt mondja: “Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ez a készítmény orvosi felügyelet nélkül terhesség és szoptatás alatt nem alkalmazható.”

Összefoglalva a Coldrex termékek is a MÉRSÉKELTEN BIZTONSÁGOS besorolásba esnek.

Nurofen

A Nurofen termékcsalád alapvegyülete az ibuprofen. Kisgyerekes anyukák jól ismerik, hisz már 3 hónapos kortól is adható.

NUROFEN Cold and Flu 200 mg/30 mg filmtabletta – ibuprofen mellett  pseudoephedrine-t is tartalmaz. A betegtájékoztató szerint: “A készítmény alkalmazása terhesség alatt ellenjavallt és a szoptatás alatt nem javasolt.”

NUROFEN FORTE 400 mg bevont tabletta – csak ibuprofent tartalmaz hatóanyagként.  Szoptatás esetére az alábbi figyelmeztetés található a betegtájékoztatóban: “Az ibuprofén (a készítmény hatóanyaga) és bomlástermékei alacsony koncentrációban választódnak ki az anyatejbe. Mivel gyermekekre káros hatások mostanáig nem váltak ismertté, a szoptatás megszakítása nem szükséges, amennyiben a készítmény alkalmazása rövid ideig, és a fájdalom és láz csillapítására előírt dózisban történik.”

NUROFEN RAPID FORTE 400 mg lágy kapszula – szintén csak ibuprofent tartalmaz. “Az ibuprofén és metabolitjai csak kis mennyiségben választódnak ki az anyatejbe. Az ajánlott dózisban és a lehető legrövidebb ideig történő alkalmazása esetén a szoptatás ideje alatt is szedhető.”

Tehát az utolsó két gyógyszer teljes nyugalommal szedhető a szoptatás időszakban!

 

Összefoglalva

A  legbiztonságosabb gyógyszerek megfázás esetén szoptató anyukák számára tehát (a fent megvizsgált gyógyszerek közül) a:

NUROFEN FORTE 400 mg bevont tabletta és a

NUROFEN RAPID FORTE 400 mg lágy kapszula.

Ezek csak ibuprofent tartalmaznak hatóanyagként, ami teljesen biztonságos a szoptatás során.

De! Itt is érvényes, hogy alkalmazás előtt beszélj az orvosoddal vagy a gyógyszerészeddel! Mivel lehetséges hogy a nagy általánosságban ezek biztonságosak, de lehet olyan betegséged, egyéb állapotod, ami miatt mégsem alkalmazhatóak ezek a gyógyszerek!

Fontos, hogy más országokban az ugyanazon néven forgalmazott gyógyszerek összetétele különbözhet. Ezért mielőtt bevennél valamit, mindig olvasd el a betegtájékoztatót!

 

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is!

 

 

 

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!