tejszaporító sör

Tejszaporító sör – mítosz vagy valóság?

A terhesség kilenc hónapja alatt egy csepp alkohol sem ittunk. Megérkezik a baba és azt halljuk, hogy a szoptatás alatt kimondottan ajánlott sört inni, mert serkenti a tejtermelést. De vajon van ennek alapja, tényleg jó tejszaporító a sör?

Mik azok a tejszaporítók vagy tejfakasztók?

A tejserkentők funkciója, hogy beindítsa és/vagy fokozza az anyatej termelését. A tejbelövelés a szülést követő pár napban következik be, amikor is elindul a tejtermelés – ezt nevezik tejbelövelésnek. És hát ekkora szervezik az apukák a tejfakasztó bulikat (az első buli, amiről a friss anyuka lemondhat egy ideig…). A tejfakasztó buli célja, hogy az összegyűltek jó sok alkoholos italt, mondjuk sört, igyanak, és ezzel serkentsék a friss anyuka tejtermelését. Persze mindannyian tudjuk, hogy nem ettől fog az anyatej elindulni.

De számos olyan növény vagy növényi kivonatról kering hír a köztudatban, amelyeknek tejszaporító, tejserkentő hatást tulajdonítanak. Ilyen például a fokhagyma, sok víz, alkohol, tejserkentő teák, de még tejszaporító süti receptet is találhatsz a neten. A tejszaporító sörről is biztos sokat hallottál már a többi anyukától.

A tejszaporító sör vagy szoptatós sör valós hatása

A jó hír, hogy a sör egyik fő alapanyagában az árpában található poliszacharid valóban serkenti a prolactin nevű hormon termelését.  A prolactin hormon stimulálja a tejtermelést.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a sör segíti a tejtermelést a nem-szoptató felnőttekben (!) és az állatokban is!

Hoppá! Óvatosan kedves férfiak azzal a sörfogyasztással!

Mivel nem az alkohol váltja ki ezt a hatást, jó, hír, hogy az alkoholmentes sör is hatásos tejserkentő lehet.

Alkoholmentes vs. alkoholos sör

Nem szabad elfelejteni, hogy sok alkoholmentesnek jelölt sör azért tartalmaz némi alkoholt, általában kevesebb, mint 0,5 v%-ot. Az alkoholmentes sörökre is igazak a feni állítások és hatások. Habár a mérések szerint, miután az anya alkohol tartalmú sör fogyaszt a csecsemők 23%-kkal kevesebb tejet fogyasztanak, mint a nem alkoholos sör fogyasztását követően – sok anyának ez nem tűnik fel. Nem tűnik fel, mivel a pici tejfogyasztása és a termelt tej mennyisége is szoptatásonként változik.

Megnövekedett folyadékfogyasztás

Persze azt is mondják, hogy a sör plusz kalória tartalma és maga a folyadék is segíti a tejtermelést, de egy tanulmány szerint a megnövekedett folyadékfogyasztás nem befolyásolja a tejtermelést vagy tejleadást. Habár a vizsgálatban résztvevőknél a csökkentett folyadékfogyasztás csökkentette, a megnövelt folyadékfogyasztás pedig növelte a tejtermelést, ez a változás nem volt statisztikailag szignifikáns – magyarán nem volt egyértelműen kijelenthető, bizonyítható a hatás.

Mexikóban a Pulque nevű Agave atrovirens növény levéből készített alacsony alkohol tartalmú erjesztett italt tartják tejserkentőnek és a szoptató anyáknak azt javasolják, igyanak belőle napi 2 litert. Habár ez kb. 125 kcal-val növeli a szoptató anyák napi kalória bevitelét (és jelentősen növeli a napi folyadékfogyasztást), a vizsgálatok szerint nem volt jelentős eltérés a szoptatott csecsemők súlya között azoknak az anyáknak a gyermekeihez képest, akik nem ittak ilyen italt.

Miért jó a sör a szoptató anyáknak

Tápanyagok a sörben

A feltételezett tejserkentő hatása mellett ne feledkezzünk meg a sör tápanyag összetételéről sem!

Makrotápanyagok szintjén fél liter sörben átlagosan 206 kcal van, ami a szoptatás első 6 hónapjának megnövekedett kalóriaigényének (500 kcal/nap) majdnem a felét (két ötödét) fedezi.

Zsírt nem, de valamennyi fehérjét is tartalmaz. Szénhidrát tartalmát pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha szénhidrát csökkentett étrendet vagy kénytelenek követni, mivel fél liter sörben 17 gramm szénhidrát található.

A sör makrotápanyagai:

Energia    206 kcal

fehérje      2,2 g

zsír               0 g

szénhidrát 17 g

E mellett, egy átlagos sör a szoptató anya napi vitamin és ásványi anyag szükségleteit is támogatja. Leginkább kiemelendő a B2-, B6-vitamin és a Kolin tartalma. Ezekből 500 ml elfogyasztásával a napi szükséglet több mint 8%-t lehet fedezni; B6-vitaminból pedig több mint 11%-át! Így nagyban hozzájárul a B-vitamin bevitelhez, amire a szoptató anyáknak nagy szükségük van, hisz azok anyatejbéli mennyisége szoros összefüggésben van az anya étrendjével.

Persze, nem ajánlott a napi bevitelünket a sörfogyasztásra alapozni!

500 ml  sör tápanyagtartalma a napi tápanyagszükséglet hány százalékát fedezi a szoptató anyáknak:

Vízoldékony vitaminok

B1 Vitamin*     1,8%

B2 Vitamin*     8,6%

B3 Vitamin    15,4%

B5 Vitamin           0%

B6 Vitamin*    11,6%

B12 Vitamin*   2,4%

C vitamin*           0%

Folát (ekvivalens)*    6,4%

Kolin*                 8,8%

Ásványianyagok

Kálcium          1,9%

Foszfor           7,5%

Magnézium    7,4%

Nyomelemek

Jód*            0%

Kálium      3,0%

Nátrium    1,3%

Szelén*    3,8%

Vas*         0,5%

Cink*        0,4%

Réz           1,7%

Véd az oxidatív stressztől

A szülést követően mind az anya mind a csecsemő ki van téve az oxidatív stressznek. Egy vizsgálat arra kereste a választ, hogy a magas antioxidáns tartalmú alkoholmentes sör fogyasztása csökkentheti-e az anya és az újszülött oxidatív státuszát és növeli-e a tej antioxidáns tartalmát. A vizsgálat eredménye alapján az alkoholmentes sört fogyasztó anyák a tejében magasabb antioxidáns kapacitást és Q10 koenzim mennyiséget tudtak kimutatni 30 nap elteltével a szülést követően. Az anya vérében is magasabb antioxidáns kapacitást mértek valamint kimutatták, hogy alacsonyabb volt a DNS károsodás is a szervezetükben. Bár a gyermekek vizeletében nem találtak erre utaló jeleket.

A sörélesztő tápanyagtartalma

A sörhöz kapcsolódóan meg kell említeni, hogy a sörélesztőt is sokan tejszaporítónak tartják. A sörélesztő jó fehérje, B-vitamin, vas és nyomelem forrás, ezért ajánlható szoptató anyáknak, de tejserkentő hatását még nem igazolták tudományosan.

Hasonlóan, a sörrel kapcsolatban sem végeztek sajnos, teljes körű, szisztematikus vizsgálatokat annak tejserkentő hatásáról. De annál több tanulmány foglakozott és foglalkozik ma is az anyák alkohol fogyasztásával és ennek kapcsán az anyatej alkohol tartalmával és a babák alkohol terhelésével (lásd lenn).

Miért NEM ajánlott a sörfogyasztás a szoptató anyáknak

Az alkohol miatt.

Sajnos a sörben lévő alkohol nem hogy növeli a tejmennyiségét, hanem csökkenti a csecsemők tejfogyasztását – vagy mondjuk úgy étvágyát.

tejszaporíto sor
Tejszaporító?

Kevesebb tejet isznak a picik a sörfogyasztás után

Korábbi rövidtávú vizsgálatok azt mutatták, hogy a csecsemők kevesebb anyatejet fogyasztanak miután az anyukájuk ivott alkoholt, még ha csak keveset is.

A sör fogyasztása megváltoztatja a sör érzékszervi tulajdonságait (íz, szag) és a csecsemők viselkedését a szoptatás alatt az alkoholfogyasztást követő néhány órában. A vizsgálatok szerint, a sörfogyasztást követő 4 órában az alkohol tartalmú sört fogyasztó anyák csecsemői szignifikánsan kevesebb anyatejet fogyasztottak, mint az alkoholmentes sört fogyasztó anyák gyermekei.

Ez a hatás már egyetlen adag alkohol tartalmú sör esetén is tapasztalható.

Az, hogy az anya sörfogyasztását követően a csecsemők kevesebb anyatejet fogyasztanak több tényezőnek is betudható.

Lehetséges okok amiért nem olyan jó tejszaporító sör

  • A tej ízének megváltozása miatt

Köztudott, hogy az anya által elfogyasztott ételek ízanyagai átjutnak az anyatejbe. Nincs ez másképp a sörrel sem. Például a fokhagyma is megváltoztatja a tej ízét, de, ellentétben a sörrel, a fokhagyma-ízű tej növeli a csecsemők tejfogyasztását.

  • Az alkohol csecsemőkre gyakorolt hatása miatt (álmosító)

Ez a magyarázat kevésbé valószínű, hisz a csecsemők pont az alkoholfogyasztást követő első szopizás során fogyasztják a legkevesebb anyatejet, tehát viszonylag kevesebb alkohol juthat át a szervezetükbe. Az még nem ismert, hogy kis dózisú alkoholnak rövidtávon milyen hatása van az újszülöttre. De az már viszont ismert, hogy a kis dózisú rendszeres alkohol az anyatejben kismértékben, de jelentősen hátráltatja a csecsemő motoros fejlődését az első 12 hónapban.

  • Az alkohol anyára gyakorolt hatása révén (a tejleadó reflex csökkenése)

Habár az alkohol relaxáló hatása jót tehet az anyának, az alkohol tartalmú sör etanol tartalma csökkenti az anya tejleadó reflexét, vagyis kevesebb tej adódik le az adott szoptatáskor.

Csecsemők és alkohol

Ha nem is ittál sokat, ne feledd, hogy a tejben ugyan annyi alkohol kerül, mint amennyi a véredben van és ennek szintje a sör elfogyasztását követően kb. még 90 percig növekszik.

Még ha nem is ittál sokat, a kisbabád sokkal kisebb, mint te és így egy sokkal kisebb adag is sok lehet neki.

Nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó anyák (alkoholisták) gyermekei lassabban növekszenek és nem fejlődnek a normál ütemben. Ezek a bábák aluszékonyak lehetnek, és nem szopnak hatékonyan, ami csökkenti a tejtermelést is. Extrém esetben a motorikus fejlődésük is visszamaradhat társaikhoz képest.

A tejszaporító sör tehát …

Habár a sör egyik poliszacharid összetevője valóban segíti a tejkiválasztást serkentő hormon termelését – és így a tejtermelést is fokozhatja (vagyis jó tejfakasztó), mégsem ajánlott a sör fogyasztása a szoptató anyáknak.

Hisz az sör fogyasztását követően a csecsemők (valami oknál fogva) kevesebb anyatejet fogyasztanak és a sörben lévő alkohol kedvezőtlenül (sőt károsan) hat a pici babára. Mindez függetlenül attól, hogy alkohol tartalmú vagy „alkoholmentes” sört fogyaszt az anyuka, hisz az „alkoholmentes” sörben is van némi alkohol.

Ha mégis innál sört a szoptatás alatt az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Válasz alkoholmentes sört.
  • Rögtön a szoptatás UTÁN igyál, így a következő szoptatásra nagyobb eséllyel „tisztul ki” a szervezetedből.
  • Alkoholfogyasztás után kb. 1-1,5 órával fejd le és öntsd ki a tejet.
  • Csak mértékkel fogyassz alkoholos italt/sört.

Ne feledd, hogy az anyatej alkohol koncentrációja megegyezik a véred alkohol koncentrációjával, valamint hogy a tej alkohol tartalma az alkoholfogyasztás után kb. 1,5 órával tetőzik – vagyis csak utána kezd el csökkenni.

Az Amerika-i Gyermekorvosi Akadémia (American Academy of Pediatrics – AAP) ajánlása szerint a szoptató anyáknak kerülni kell az alkohol fogyasztását. Csak alkalmanként egy kis mennyiség fogyasztása javasolt, és a következő szoptatásig javasolt, hogy legalább 2 óra teljen el, hogy az alkohol kiürülhessen a szervezetedből.

 

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!