Szoptato-anyak-taplalkozasi-szokasai

Szoptató anyák táplálkozási szokásai – Hogyan eszünk mi?!

Ti mondtátok! A szoptató anyák táplálkozási szokásairól készült felmérésben elmondtátok, hogy mi mindent tesztek meg az egészséges táplálkozásért. Íme, itt az eredmény!

Elmondtátok, hogy mennyit tudtok az egészséges táplálkozásról, és azt is, hogy mit tesztek meg érte. Milyen nehézségekkel kell megküzdenetek nap, mint nap a gyerek(ek), meg a háztartás, meg a munka, … meg a többi mellett. Hát, lássuk a medvét!

Az első 6 hónapban csak anyatejet a gyereknek

Mondja ezt több szakmai szervezet, köztük a WHO is!

A majdnem 700 (!), pontosabban 693 válaszadó, majd egy harmada (31,5%-a) 6 – 12 hónapja szoptat már. Jó látni, hogy a válaszadók majd 15%-a még 18 hónap után is szoptat!

Szoptató anyák táplálkozási szokásai - Mióta szoptatsz

A WHO ajánlás azt mondja, hogy az első hat hónapban a pici babák KIZÁRÓLAG anyatejet kapjanak. Majd, a hozzátáplálás megkezdése után is folytatni javasolt a szoptatást, a baba 2 éves koráig, vagy tovább. Amíg az mindkét fél számára kívánatos. A WHO is hangsúlyozza, hogy a szoptatás a csecsemők és a szoptató anyák számára is sok egészségügyi előnnyel jár. Számos krónikus betegség (mint a cukorbetegség vagy egyes rákok) kockázatát csökkenti a szoptatás, mind az anyák mind a gyerekek esetében.

Odafigyelés és fontosság

Azt már tényként kezeli minden várandós kismama, hogy a terhesség alatt bizony oda kell figyelni, hogy mit eszik. Jó hír, hogy ez a nézet már kezd kialakulni a szoptatási időszakra is. Szakmai szervezetek külön ajánlásokat dolgoztak ki a napi beviteli értékekre a szoptatós anyák számára is, hasonlóan, mint a várandós kismamáknak. Így jó látni, hogy nagyon sokan, a válaszadók majd 97%-a, gondolja úgy, hogy fontos az anyáknak a szoptatási időszak alatt is egészségesen táplálkozni; csupán 2,2% gondolja úgy, hogy ez nem olyan fontos.

Majdnem ugyan ilyen sokan, a válaszadók 96%-a, tudja, hogy az anyatej összetételét részben az anya táplálkozása határozza meg. Hisz egyes tápanyagok anyatejbéli mennyisége függ az anya táplálkozásától, míg más anyagoké, mint pl. a kálciumé, nem.

Nem meglepő módon, arra a kérdésre, hogy „Mennyire fontos neked az egészséges étkezés a saját vagy a gyermeked egészsége(d) érdekében?”’, a saját egészség megőrzése kevésbé volt fontos, mint a baba egészsége. A válaszadók kb. fele az ötös skálán 4-est adott a saját egészsége megőrzésének fontosságára. Csupán 28%-ék tartotta nagyon (5-ös érték) fontosnak a saját egészségét. Az egészséges étkezést gyermekünk egészségének megőrzése érdekében, viszont már 85%-kunk gondolja úgy, hogy nagyon fontos (5-ös érték)! 

Ez azt hiszem rendjén is van, hisz Ő a legfontosabb. Csak arra kell figyelni, hogy az anya ne kerüljön túlzottan háttérbe és továbbra is figyeljen oda magára, hisz az ő egészsége a pici baba egészségének a záloga!

E mellett, fontos azt tudni, hogy a krónikus betegségek, mint a szív és érrendszeri megbetegedések és a daganatok nagy része megelőzhető egészséges étrenddel (lásd: WHO)! Vagyis, ha te is sokáig szeretnél a gyermeked támasza lenni (ki nem?!), akkor igenis magadra is oda kell figyelj!

Az elmélet: mennyit TUDUNK egészséges táplálkozásról?

A tudással úgy tűnik itt nincs gond! Legtöbbetek, a válaszadók 60%-a, úgy gondolja, hogy az egészséges táplálkozás alapjaival tisztában van. És ami még jobb, több mint a válaszadók egy harmada, 37%, pedig úgy érzi, elég sok mindent tud az egészséges táplálkozásról. Persze vannak olyanok is, akik úgy érzik, keveset tudnak erről a területről.

Persze, az hogy valaki mit gondol mekkora a tudása, szubjektív. Lehet, hogy úgy érzi kevés amit, tud, de mégis sokkal többet tud, mint más, aki meg van győződve róla, hogy mindent tud. Ha szeretnéd objektíven is letesztelni a tudásod töltsd ki a tudásfelmérő mini kvízt, ami megadja neked a választ!

A gyakorlat: mit TESZÜNK nap, mint nap érte

Az elmélet szép és jó. Jó ha tudjuk. Mert az kell. Tudni, hogy mikor?, mennyit?, miből?, hogyan?, stb.

DE. És ott van az a nagybetűs: DE!

A hétköznapokban, a való világban megvalósítani bármit, legyen az sport vagy az egészséges táplálkozás, már nem olyan egyszerű. Főleg ha egy kis pelenkacsomag napi több órát ott lóg rajtunk.

Az eredményekből jó látni, hogy sokan és sokat tesztek az egészségetekért! A nehézségek ellenére a válaszadók 86%-a mondta azt, hogy hetente/naponta főz. Azért valljuk be, hogy ez még gyerek nélkül sem mindig egyszerű feladat!

Nagyon jó látni, hogy nagyon sokan odafigyeltek az ételek cukortartalmára (77%-ban), és hogy ugyan ennyien (77%) sok zöldséges ételt főz. Ezek nagyon fontosak az egészséges életmód megvalósításában!

Akiket kicsit irigylek, az a válaszadók 72%-a, akik minden nap esznek gyümölcsöt. Egyszerűnek tűnik, de főleg télen, nem is annyira könnyű megvalósítani.

Szoptató anyák táplálkozási szokásai - Mit teszel azért, hogy te és a családod egészségesenétkezzen

Körülbelül azonos arányban figyelünk oda a zsírszegény húsok fogyasztására (69%), az ételek sótartalmára (70%), és ugyan ennyien (70%) olvassuk is rendszeresen az ételek címkéjét!

Ami gyászos eredményt mutatott, és ismét bizonyítja, hogy nem vagyunk egy halevő nemzet, hogy hetente halat a válaszadók mindössze 26%-a fogyaszt. Pedig, a halakban lévő jó zsírok nagyon fontosak, számos fontos funkciójuk van a szervezetünkben, többek között gyulladáscsökkentők.

A tudás és a gyakorlat kapcsolata

Az ételek sótartalmát leginkább azok figyelnek, akik saját bevallásuk szerint elég sokat tudnak az egészséges étkezésről. Minél nagyobb valaki tudása, annál tudatosabb az ételek sótartalmát illetően. Akik keveset tudnak, azok csupán fele figyel a sótartalomra, míg, akik sokat azoknak csaknem a 80%-uk erre is odafigyel.

Még drasztikusabb az összefüggés a tudásszint és a gyakorlati megvalósítás között az ételek címkéjének elolvasása tekintetében. Aki saját bevallása alapján keveset tud erről a területről, azoknak csupán 34%-uk szokta elolvasni az élelmiszerek címkéjét, míg a nagy tudással rendelkezők 85%-a  (!).

Szoptató anyák táplálkozási szokásai

A szoptatási időszak hossza és a gyakorlat kapcsolata

Nagyon érdekes, hogy összefüggés mutatható ki a szoptatási időszak hossza és a mindennapi gyümölcsfogyasztás között. Minél régebb óta szoptat valaki, annál nagyobb eséllyel eszik minden nap gyümölcsöt.  De a szoptatás abbahagyását követően ez az érték ismét visszaesik. A szoptató anyáknak szóló táplálkozási ajánlás arra is kitér, hogy naponta mennyi gyümölcsöt javasolt ebben az időszakban enni.

Az egészséges ételek rendelésénél viszont pont fordított az arány. Legtöbbször a „friss” anyukák (mármint az újdonsültek, nem a legkipihentebbek!) rendelnek, és ez a szoptatási időszak hosszával – szinte végig – folyamatosan, arányosan csökken. Vagyis a rutinosabb anyukák már inkább meg tudják oldani, hogy főzzenek valamit. No, ezen nincs semmi csodálkozni való!

Ahogy az a válaszaitokból is látszik, minél rutinosabb egy anyuka annál jobban meg tudja valósítani, hogy hetente többször vagy akár minden nap főzzön. Kezdetben csak az anyukák 77%-a, de mire a kicsi egy-másfél éves lesz szinte mindenki tud főzni is a gyerek mellett.

Diéta – diéta

A szoptató anyák majd 40%-a (!) követ valamilyen diétát.

A valamilyen külön diétát követők között a legmagasabb arány a szénhidrát csökkentett diéta volt, amit a válaszadók több mint 16%-a követ. Ezt követi a sorban a tejmentes és a laktózmentes diéta, 15,5% és 14%-al. Sőt, a laktózmentes étrendet követők fele tejmentesen is étkezik! Vannak, akik tej és laktóz mellett, a tojást sem ehetik – ez ám a nagy szívás. Ez a válaszadók 2%-át érinti.

Azért az is jó hír, hogy a válaszadók 61%-nak nem kell semmilyen különleges diétát követnie. A mázlisták!

Legtöbbet az újdonsült anyukák diétáznak. Náluk a legmagasabb a tejmentes étrend követése és a szénhidrát csökkentett diétás ételek is náluk a legkelendőbbek.

Mióta szoptatsz? Tejmentes
diéta
Szénhidrát
csökkentett
diéta
1-3 hónapja 22% 20%
3-6 hónapja 20% 11%
6-12 hónapja 12% 17%
12 – 18 hónapja 13% 10%
több mint
18 hónapja
14% 22%
már nem 7% 22%

Bármilyen diétát is követsz, arra figyelj oda, hogy az ajánlott napi beviteli értékeket az adott vitaminokból és ásványi anyagokból biztosítsd magadnak, magatoknak! 

A napi kihívások az étkezésben

Nem meglepő módon a legnagyobb kihívást az idő jelenti. Időt találni a főzésre. Ez 76%-nak jelent gondot. Csoda, hogy nem magasabb az az érték?! Persze vannak praktikák, amikkel időt tudunk nyerni, de azt hiszem az idővel állandó harcban marad minden anyuka. 

A dobogó második fokán a gyorsan elkészülő ételek kitalálása szerepel, mint nehézség, a szintén igen kimagasló 75%-al. Egy kis ihletért nézz be a receptek oldalra, biztos te is találsz valami finom, gyors és egészséges ételt!

De a kisétkezések, mint az uzsonna vagy a vacsora kitalálása is sok fejtörést okoz nekünk – a válaszadók több mint 67%-nak fájdítva a fejét.

És ahogy a mondás tartja, az egészséges étkezés a bevásárlással kezdődik. De aki még nem próbálta, nem is tudja, mekkora kihívás gyerekkel boltba menni. Meg aztán a cuccokat meg a gyereket/gyerekeket is felcipelni a lakásba. (Fitneszedzés? Minek!). Ezzel 64%-al ért egyet.

Ezek mellett sokan említettétek, hogy egészséges életmód egyik hátráltató tényezője, hogy drágák az egészséges ételek. Igen, sok dolog drága. De kis odafigyeléssel, olcsón is lehet egészséges ételeket enni.

E mellett sokaknak az is nehezíti a napi étkezések megtervezését, ha ő maga vagy a gyerek valamilyen ételallergiában szenved. Az sajnos tényleg nagy odafigyelést igényel.

Összefoglalva

Összefoglalva elmondható, hogy a szoptatási időszak hossza nagyon kedvezően alakul a válaszadók körében. Sokan a javasolt minimum 6 hónap után is továbbszoptatja a babáját.

Legtöbbünk fontosnak tartja az egészséges étkezést a saját és a gyermeke egészsége érdekében. Elég sokat tudunk az egészséges táplálkozásról és ez a gyakorlatban is látszik. Minél többet tud valaki, annál tudatosabb a hétköznapokban is, és annál többet igyekszik tenni az egészséges életmódért.

A legtöbbet a frissen sült anyukák diétáznak, de az összes válaszadó kb. 40%-a követ valamilyen diétát. A kihívások közül pedig, nem meglepő módon, az időhiány vitte el a pálmát.

 

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom!